ICN 2013. Israeliska sjuksköterskors ja avgörande för Palestinas medlemskap

ICN 2013. Israeliska sjuksköterskors ja avgörande för Palestinas medlemskap
Sulaiman Turkman har svårt att besöka Miriam Hirschfeld men hon besöker honom på sjukhuset i Jerusalem och på den palestinska organisationen, trots att gränspolisen säger till henne att det är farligt. Det har hon gjort i sex, sju år. Foto: Kicki Engström Höjer

Den senaste medlemmen i den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN är kanske den gladaste. Palestiniern Sulaiman Turkman är lättad, tacksam, stolt. Svenskt stöd har hjälpt mycket, men det avgörande var att Israel sa ja — för första gången.

Jo, de gillar varandra. Miriam Hirschfeld, som är i Melbourne för att föra den israeliska sjuksköterskeorganisationens talan och uttalade deras ja, och Sulaiman Turkman, ordförande för palestinska sjuksköterskors och barnmorskors organisation, PNMA. De är inte nödbedda att krama om varandra. Hon borde vara en förebild för alla politiker, är Sulaiman Turkmans åsikt. Hon är så modig, säger han.

Gränser, checkpoints och beväpnade vakter skiljer deras vardag åt. Han har svårt att besöka henne men hon ser till att komma och besöka honom på sjukhuset i Jerusalem och på den palestinska organisationen, trots att gränspolisen säger till henne att det är farligt. Det har hon gjort i sex, sju år.

”Sluta spela offer”

– Vi måste sluta spela offer på båda sidor, vi är grannar och behöver samarbeta, säger Miriam Hirschfeld.

Men även inom den internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, har det traditionellt funnits motsättningar mellan Israel och Palestina och tidigare har de israeliska delegaterna varit emot palestinskt medlemskap. Så det blev ett känslosamt ögonblick när samtliga medlemsländer sa ja till den nya medlemmen, också för Vårdförbundets internationella sekreterare Eva Szutkowska.

Svenskt stöd

Svenskt stöd betyder mycket. Bland annat hjälper Vårdförbundet den palestinska organisationen att utveckla sitt ledarskap och sin demokratiprocess, vilket varit avgörande för ett inträde i ICN.

Men Miriam Hirschfeld är kritisk till den svenska inställningen, också från regeringen, att stödja Palestina mot Israel. Det splittrar, anser hon, och skulle hellre se stöd för deras samarbete.

Eva Szutkowska säger sig inte riktigt känna igen kritiken utan har snarare sett det som om den israeliska sjuksköterskeorganisationen har önskat att få hjälp med att bygga broar.

Fakta

Så här stödjer Vårdförbundet

  • Vårdförbundet hjälper den palestinska organisationen att utveckla ledningen och demokratiprocessen, med bland annat workshops på plats i Ramallah. LO-TCO biståndsnämnd och Sida är med och betalar. Projektet är inne på sitt fjärde år och har ansökt om att få fortsätta ytterligare tre år.

Palestina i FN

  • Förra året fick Palestina till sist status som observatörsland i FN. Men ännu väntar de på ett fullständigt erkännande från FN som en egen stat.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida