ICN 2013. Karen stack sig på en spruta och fick hiv

ICN 2013. Karen stack sig på en spruta och fick hiv

Karen Daley hade bara en dags helgjobb kvar och ville bli klar så att hon kunde komma hem.

Hon visste direkt att nålen hade gått in långt. Ändå fortsatte hon att jobba.

Hon var varken stressad, trött eller oförsiktig. Men när hon sträckte sig bakåt för att med ena handen lägga sprutan i säkerhetsboxen stack en nål upp som gick rakt igenom hennes handske.

Tackade nej

Ändå tackade hon nej till den förebyggande behandlingen som hennes arbetsplats, Brigham and women’s hospital i Boston, USA, rekommenderade. Kolleger som tagit behandlingen hade mått illa så länge som en månad av den kraftfulla medicineringen och inte kunnat gå och jobba.

– Jag gjorde en bedömning för mig själv som jag aldrig skulle ha gjort för en patient, säger hon.

Fel beslut

Ett beslut som visade sig vara fel. Riktigt fel. Både hiv och hepatit C hade överförts till henne via den använda nålen.

På den internationella sjuksköterskekongressen i Melbourne i Australien försöker hon, nästan 15 år senare, förmå sjuksköterskor att engagera sig i vilka produkter som köps in till arbetsplatsen – även om det känns som ännu ett stressmoment. Helt enkelt ställa krav, på arbetsplatsen och tillverkarna.

Få som lyssnar

Karen Daley vill nå så många hon kan. Men i salen sitter bara 120, kanske 130 sjuksköterskor av de 3 990 från 120 olika länder som är på plats här i Melbourne.

–  Nej, jag är inte besviken.  Det är så många som pratar om hiv på den här kongressen, svarar hon ödmjukt när jag frågar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida