ICN fördömer våldet mot sjukvårdspersonal i Kenya

Sjuksköterskornas internationella organisation fördömer våldet mot sjukvårdspersonal i Kenya och stödjer den nationella sjuksköterskeorganisationens vädjan om skydd för patienter och vårdpersonal.

National nurses association of Kenya, NNAK, har vädjat till sin regering om skydd för sjuksköterskor och annan vårdpersonal både i och utanför arbetet.

Organisationens vädjan kommer efter ett särskilt våldsamt intermezzo då tårgas kastades in i två sjukhus och orsakade panik bland 500 patienter, sjuksköterskor, läkare och annan personal.

NNAK vädjar samtidigt till all vårdpersonal att följa sina etiska koder oavsett vilken etnisk eller politisk bakgrund patienten har. De uppmanar politikerna att sluta skylla på varandra, och president Mwai Kibaki och hans utmanare om presidentposten, Raila Odinga, att starta en fredsdialog.

Hotar patientsäkerheten 

Den internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, ansluter sig till den nationella sjuksköterskeorganisationens vädjan om en omedelbar och fredlig lösning på de omstridda valen. ICN fördömer i sitt pressmeddelande våld och trakasserier mot vem det vara månde och understryker att våld på sjukvårdsinrättningar hotar patientsäkerheten. Omvårdnadspersonal måste försäkras en säker arbetsmiljö och respektfull behandling för att kunna ge en kvalitativ vård.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida