”Inspirerande dagar på barnmorskekongressen”

Ett 70-tal entusiastiska svenska barnmorskor deltog på den internationella barnmorskekongressen i Glasgow, som avslutades i går torsdag.

– Det har varit ett par inspirerande dagar, med många bra seminarier. Man blir stärkt i sin yrkesroll av att vara här. Det är en väldig kraft i att träffa så många kolleger. Det var också väldigt spännande då jag träffade en av de barnmorskor som ska arrangera nästa kongress, i Sydafrika om tre år. Hon var här för att studera hur det går till.

Det berättade Kristina Persson, barnmorska på NÄL i Trollhättan när Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet bjöd de svenska kongressdeltagarna på buffé under kongressveckan.

– Mest fascinerande under de här dagarna tycker jag att filmen jag såg i morse var. Det var en australiensisk barnmorska som hade filmat en traditionell förlossning på Papua Nya Guinea. Jag hade tur som kom in på det seminariet, för den salen blev fort full. Det var synd att det seminariet inte hade placerats i en större lokal, sa Ulla Thelin, enhetschef på Örnsköldsviks sjukhus.

Alltför många seminarier blev överfulla

Hon var inte ensam om den synpunkten. Arrangörerna hade uppenbarligen gjort en helt annan bedömning än kongressdeltagarna av vilka seminarier som var mest intressanta, för varje dag blev det långa köer utanför flera seminariesalar med barnmorskor som inte fick plats.

Åtskilliga klagade över att det hade varit fullt på fyra-fem av de seminarier de hade försökt delta på. Och varje dag var det likadant. På tisdagen hade en amerikanska försökt komma in på tio olika seminarier men inte fått plats på någon, trots att hon hade betalat 1000 dollar i kongressavgift. Hon var förtvivlad.

– Det har varit lite tråkigt att inte komma in överallt där man ville och jag hade nog hoppats på lite högre kvalitet – fast det kanske det var på de seminarier jag inte kom in på. Sedan tycker jag att CD:n med alla abstracten borde ha skickats ut i förväg så man hade kunnat förbereda sig. Jag har ingen dator med mig och det är nog inte så många av de andra 3 500 deltagarna som har det heller, tippade Ann Persson från Stockholm. Men det är stimulerande att träffa kolleger från hela världen.

”Många nya tankar från pappaseminariet”

Maria Tingvall arbetar på bb i Örebro och hade valt många seminarier om nyföddhetsperioden och den nyblivna familjen, däribland flera presentationer om pappors känslor inför förlossning och amning.

– Jag har fått många nya tankar, inte minst från pappaseminariet i eftermiddags, både av dem som hade presentationer och av åhörarnas kommentarer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida