Epidemi

Kolerautbrottet har drabbat en halv miljon människor

Kolerautbrottet har drabbat en halv miljon människor
Ett litet barn får vård för kolera på Sab'een sjukhuset i Sana'a, Jemen. Foto: Unicef

Sedan kolera började spridas i Jemen i slutet av april har nu 500 000 människor insjuknat. Omkring 2 000 har dött. En sjukvård som har kollapsat, miserabla hygienförhållanden och brist på rent vatten gör att epidemin sprids snabbt.

14 augusti 2017

Koleraepidemin startade i april och varje dag infekteras omkring 5 000 människor, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. Även om epidemin har hejdats något i de områden av Jemen som drabbades först, så sprids sjukdomen fortfarande snabbt i de delar av landet som drabbats mer nyligen.

Sjukvården i landet har mer eller mindre kollapsat och det är stor brist på mediciner och andra förnödenheter. 30 000 anställda inom sjukvården har inte fått några löner sedan nästan ett år tillbaka.

– Jemens sjukvårdspersonal arbetar under omöjliga förhållanden. Tusentals människor är sjuka, men det finns inte tillräckligt med sjukhus, inte tillräckligt med mediciner och inte rent vatten. Utan de läkare och sjuksköterskor som är ryggraden i Jemens sjukvård kan vi inte göra någonting. De måste få sina löner så att de kan fortsätta rädda liv, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida