Kommenterat på Vårdfokus.se:

1 augusti 2012

Trygga händer?
”I mars förra året stukade jag foten i samband med att vi hade PROFS-dagar för våra sjuksköterskor i Försvarsmakten. Journalfört eller inte så kände i alla fall jag mig i trygga händer när de lindade min fot efter konstens alla regler.” ?
— Mårten Ohlsson???

Måste ropapå grannen?
”Jag läste igenom valda delar av Socialstyrelsens pm och vad jag förstår så gäller det när man är organiserad i exempelvis Röda korset. Om jag läste rätt så påverkas även icke legitimerad personal i viss utsträckning, så USK kanske inte heller kan vara med i frivilligorganisationer.

Akuta åtgärder verkar dock inte behöva dokumenteras, om man är där som privatperson. Tur är väl det, annars hade vi haft ett problem här hemma eftersom min fru också är sjuksköterska. Så om ungarna hade slagit sig hade vi behövt ropa på grannen som är grävmaskinist.

Men om man som festival­arrangör delar ut fribiljetter till vårdpersonal och om personer med fribiljetter hänvisas till ett visst område och där råkar det finnas en ask plåster. Är det då okej att använda plåstren?” ?
— Fredrik Linby Thorell?

Prickad legitimation?
”Socialstyrelsens nya tolkning av lagen betyder att legitimerad sjukvårdspersonal inte kan utöva något på fritiden som kan sammankopplas med sjukvård. Enligt vad de har informerat Röda korset kommer man nu från och med hösten gå och pricka i våra legitimationer om man är ute ideellt och arbetar med sjukvård.

Exempel på detta skulle kunna vara att man som förälder med sjukvårdslegitimation ställer upp att vara sjukvårdare för sonens fotbollslag. Man måste ha en huvudman. Detta sätter stopp för mycket ideellt arbete. I det långa loppet är det barn och ungdomar som förlorar på detta.”
— Cecilia ???

Tacka de frivilligai stället?
”Socialstyrelsen känns väldigt oinsatt i vad första hjälpen-gruppen gör. Vi minskar lidandet/blödningen/dödsrisken tills att ambulansen kommer. Det finns inte så många ambulanser inom den indragna besparingsvården.?

Man borde i stället tacka alla frivilliga som håller folk vid liv.” ?
— Annika

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida