Kommunstrejken i Norge över men statsanställda sjuksköterskor fortsätter

Kommunstrejken i Norge över men statsanställda sjuksköterskor fortsätter
Uppgörelser har nåtts för de kommunanställda i Norge, men de statsanställda fortsätter strejka. Arkivbild Colourbox

Sedan i går är norska kommunstrejken över då parterna kommit överens. Men fortfarande strejkar 268 statsanställda sjuksköterskor.

Genombrotten kom dels sent på tisdagskvällen, dels tidigt i går onsdag.

Avtalet i sig består av flera olika förändringar. En av de viktigaste punkterna, enligt Norsk Sykepleieforbund, är att alla kommunanställda får drygt 2,7 procent i löneökning, vilket i praktiken betyder minst 12 000 norska kronor mer per år. I Oslo, där det har varit en separat strejk, får de anställda minst 10 750 norska kronor mer per år. Dessutom blir potten för lokala förhandlingar 1,2 procent.

”Värdesätter kompetens”

Norsk Sykepleierforbunds ordförande, Eli Gunhild By, kommenterade på fackförbundets hemsida tisdagskvällens genombrott:

– Vi är glada över att vi är i hamn och att kommunsektorn har tagit ett steg i rätt riktning och visar att de värdesätter kompetens.

Men förhandlingarna inom det statliga området har ännu inte burit frukt och i dag går ytterligare 344 statsanställda medlemmar ut i strejk.

– Vi har gjort allt vi kan för att få till en lösning som kunde göra slut på strejken, men vi har inte lyckats, säger Arne Johannessen, statsanställdas förhandlingsledare i Unio, på Norsk Sykepleierforbunds hemsida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida