Många kan tänka sig att arbeta frivilligt – få gör det

Helst vill svenskar hjälpa barn, unga och de äldre. Ändå är det få som faktiskt gör det, visar en undersökning som Röda korset har gjort.

6 december 2010

Undersökningen visar att varannan tillfrågad skulle vilja jobba ideellt med unga människor och var tredje med de äldre.

– Det är tydligt att det finns ett stort engagemang för att hjälpa svaga grupper. Uppenbarligen ser många svenskar att det också i ett välfärdsland som Sverige finns både äldre och barn som lever i utsatta situationer och har stort behov av stöd och hjälp, säger Arne Modig i ett pressmeddelande från Röda korset.

Han är ansvarig för opinionsundersökningen som Novus har genomfört på uppdrag av Röda korset. Totalt har 2 000 personer intervjuats.

Viljan stor

På frågan om de skulle kunna tänka sig att arbeta frivilligt svarade 59 procent av de tillfrågade ja. Men bara 16 procent har skridit till handling.

– Det är glädjande att så många vill engagera sig för en annan människa. Samtidigt måste arbetet som de frivilliga gör bli mera synligt och organisationen bättre på att ta emot den insats som människor är villiga att ge, säger Stefan Agerhem, ansvarig för frivilligutveckling på Röda korset.                                                     

Fyllde 25 år

Inom Röda korset jobbar idag 30 000 ideellt med olika projekt som läxhjälp, språkträning och äldreverksamhet.

I går, söndag, fyllde FN:s frivillighetsdag 25 år. Nästa år är det internationella frivilliga året.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida