Manifestation

Marscherar för vetenskapen

Marscherar för vetenskapen
Arrangörerna bakom March for science menar att vetenskap och forksningsbaserad kunskap är stort i tider när ”alternativa fakta” och falska nyheter sprids snabbt. Foto: March for Sweden/Stockholm.

I morgon lördag samlas forskare och allmänhet i över 500 städer runt om i världen för att ge sitt stöd för vetenskap och forskningsbaserad kunskap. I Sverige planeras manifestationer på flera platser.

Initiativet kommer från forskare och allmänhet i USA som vill visa vikten av att vetenskap och forskningsbaserad kunskap används i samhället. De vill höja sina röster i en tid då faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter alltmer konkurrerar med evidensbaserad kunskap och vetenskapligt förhållningssätt. Särskilt poängteras att vetenskapen inte känner några gränser och att dess styrka och karaktäristik är mångfald och öppenhet.

Idén spred sig snabbt via sociala medier och nu har fler än 37 länder anslutit sig till manifestationen. I Sverige samordnas manifestationen av organisationen Vetenskap och Allmänhet och stöds av bland andra Vetenskapsrådet. Marschen kommer under lördagen den 22 april att genomföras i Stockholm, Göteborg, Luleå, Umeå och Uppsala.

En som kommer att delta i marschen är Julia Uddén som är forskare inom psykolingvistik vid Stockholms universitet. För tidningen Curie betonar hon bland annat vikten av att universiteten har en oberoende ställning.

– Universiteten ska tillhöra folket och representera en kunskapsprocess som omfattar alla medborgare. Partipolitiska och privata intressen ska minimeras och universiteten ska inte heller drivas som företag, det är en viktig princip, säger Julia Uddén i Curie. 

March for science

Manifestationens budskap:

  • För att alla människor ska ha rätt till tillförlitlig evidensbaserad kunskap.
  • För att alla ska ges möjlighet att kunna förstå, granska, värdera och ta ställning till olika påståenden.
  • För att lyfta fram allt vetenskapen ger oss, och för en nutid och framtid där vetenskapen har en självklar plats
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida