Med sökare slipper patienterna köa i väntrummet

Med sökare slipper patienterna köa i väntrummet
Att sitta ute i gröngräset och vänta upplever säkert många som behagligare än att vänta inne på akuten. Arkivbild: Colurbox

I sjukvården i Danmark utrustar fler och fler mottagningar sina patienter med sökare. Intressant, tycker man på Karolinskas och Sahlgrenskas akutmottagningar.

Sedan strax före jul behöver inte patienterna på akuten på Bispebjergs sjukhus i Danmark sitta i timtal och vänta på sin tur. Försedda med sökare kan de tillbringa väntetiden hemma eller var de vill, rapporterar den danska sjuksköterskeorganisationens tidning Sygeplejersken.

Bispebjergs akutmottagning är landets största, behandlar 43 000 patienter om året och har i vinter i vissa fall haft väntetider på upp till tolv timmar.

Fast det än så länge är ett försöksprojekt som ska utvärderas har redan akuterna både på Fredriksbergs och Glostrups sjukhus infört sökare, och flera verksamheter på Rigshospitalet och Odense universitetssjukhus.

– Vi är självklart alltid öppna för förbättringar, det vore intressant att veta mer om hur deras projekt fungerar, säger Maura Krook, projektkoordinator på akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Där är målet att alla patienter ska läkarbedömas inom 40 minuter och vara färdiga på akuten på under fyra timmar. Också på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med sina fyra akutmottagningar tycker utredningsledaren Birgitta Arschenholtz att idén är intressant.

–  Allt som underlättar för patienten är vällovligt. Även om vi räknar med att de som kommer till akuten är riktigt sjuka och inte precis kan gå omkring på sjukhuset eller på stan, så kan de till exempel behöva gå iväg och äta en bit mat, och då är det ju bra att kunna signalera till dem när det är deras tur, säger hon. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida