Miljardbesparingar kostar hundratals sjukhusjobb

Dansk sjukvård måste spara in en miljard danska kronor under 2010. Nu får 29 sjuksköterskor gå från Herlevs sjukhus i Köpenhamn. Och det är bara början.

2 februari 2010

För ett halvår sedan var det brist på sjuksköterskor i Danmark. Nu är det förbytt till överskott.

På Herlevs sjukhus i Köpenhamn skärs 100 sjukskötersketjänster bort. De flesta var inte besatta men det är ändå 29 sjuksköterskor som blir av med jobben. Också andra yrkesgrupper drabbas, bland dem tre biomedicinska analytiker, tre barnmorskor och en röntgensjuksköterska. Sammanlagt har 136 anställda sagts upp.

En kvarts miljard

Herlevs sjukhus gick under förra året med motsvarande 180 miljoner svenska kronor i underskott. Till det ska läggas årets sparbeting på 80 miljoner kronor.

Redan i fjol infördes anställningsstopp. Totalt innebär nedskärningarna att antalet tjänster minskas med drygt 200 personer, varav hälften av dem alltså gäller sjuksköterskor.

Nedskärningarna är det första konkreta resultatet av den besparingsvåg som går över dansk sjukvård. Sammanlagt ska motsvarande 1,3 miljarder svenska kronor sparas in.

Slår hårdast i Herslev

Sannolikt tillhör Herslevs sjukhus de hårdast drabbade. Nyligen övergick sjukhuset från i huvudsak planerad verksamhet till akut och har därför haft svårare än andra arbetsplatser att hålla kontroll över sina kostnader.

Sjuksköterskorna är oroliga för hur det ska gå för patienterna.

– Jag är mycket bekymrad över vad detta kan betyda för patientsäkerheten. Det är verkligen långt borta från det vi lärde oss under utbildningen, säger sjuksköterskan Gitte Wolle på en av sjukhusets medicinavdelningar till tidningen Sygeplejersken.

Nya varsel på andra sjukhus väntas under februari.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida