Minst 120 döda av ebola bland sjukvårdspersonal i Västafrika

Minst 120 döda av ebola bland sjukvårdspersonal i Västafrika
Vårdpersonal vid ett behandlingscenter för ebola i Monrovia, Liberia. Arkivbild: TT

Ibland har personalen inte ens tillgång till handskar.

26 augusti 2014

Siffrorna över antalet eboladrabbade stiger för var dag. Den senaste statistiken från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att hittills har drygt 2 600 människor drabbats av den pågående epidemin. Av dem har drygt 1 400 avlidit, mer än hälften alltså.

De som vårdar drabbas själva

WHO oroas över det stora antalet vårdanställda som drabbats. Enligt organisationen har mer än 240 sjuksköterskor, läkare och annan hälsopersonal hittills smittats av ebola i Guinea, Liberia, Nigeria, och Sierra Leone. Drygt hälften av dem har dött av sjukdomen.

Flera faktorer har bidragit till att en så stor andel av sjukvårdspersonalen infekterats. Det fattas personlig skyddsutrustning, ibland saknas till och med handskar och munskydd. Där det finns skyddsutrustning används den ibland felaktigt.

Jobbar mycket

I förhållande till det stora antalet smittade människor är vårdenheterna kraftigt underbemannade, vilket gör att den personal som finns på isoleringsavdelningarna ofta jobbar betydligt fler timmar än vad som är rekommenderat för att kunna bedriva en säker vård. WHO beskriver hur vissa läkare arbetar i 12-timmarspass för att försöka rädda liv. Inte bara någon gång då och då utan alla veckans dagar.

Afrikanska unionen har bland sina medlemsstater nyligen inlett ett arbete med att försöka rekrytera fler sjuksköterskor och läkare till de drabbade områdena.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida