Nedskärningar i Storbritannien gör sjuksköterskor arbetslösa

Nedskärningar i Storbritannien gör sjuksköterskor arbetslösa
Regeringen i Storbritannien genomför stora nedskärningar i de offentliga utgifterna. Foto: Colourbox

Drygt 1 000 sjuksköterskor i Storbritannien fick arbetslöshetsersättning i maj och nu befarar många att det snabbt blir fler när sjukvården utsätts för tuffa besparingar.

Den nya brittiska koalitionsregeringen har aviserat besparingar på omkring 25 procent i de offentliga utgifterna för att få ned det rekordstora budgetunderskottet. Hälsodepartementet har inte drabbats av lika höga krav på nedskärningar, men det innebär ändå att sjukvården ser sig tvingad att skära i utgifterna.

NHS (National Health Service), den offentliga hälso- och sjukvården, kommer att behöva ta bort omkring 10 000 tjänster bara i England och ytterligare 5 000 jobb kan vara i fara i Skottland, Wales och Nordirland. Det säger RCN (the Royal College of Nursing) som representerar sjuksköterskorna, enligt deras tidning Nursing Standard.

Förhandlingar pågår

Förhandlingar om nedskärningar har redan börjat på flera sjukhus och även om det där sägs att sjuksköterskorna inte kommer att påverkas av uppsägningar, så menar RCN att antalet sjuksköterskor ändå kommer att minska. Många NHS organisationer låter bli att ersätta sjuksköterskor som går i pension och det handlar om så många som 3 000 i månaden, enligt Peter Carter, generalsekreterare för RCN.

– Vi är oroliga för den långsiktiga och försåtliga minskningen av antalet anställda och den effekt det kommer att få för vården och patienterna, säger Peter Carter, enligt tidningen Nursing Standard.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida