Norges sjuksköterskor målar på sig mustasch i kampen för likalön

Norges sjuksköterskor målar på sig mustasch i kampen för likalön
Norska sjuksköterskor kräver högre lön med hjälp av mustasch. Foto: Marcel Leliënhos.

Måste vi bli män för att få rättvis lön, frågar Lisbeth Normann, ordförande i Norsk Sykepleierforbund sitt lands regering.

Dagarna före den åttonde mars tog de svarta läppstiften slut i affärerna i Norge. Då fyllde sjuksköterskor med påmålade mustascher landets torg och medier från nord till syd i demonstrationer för lika lön.

Demonstrationerna var ett led i likalönskampanjen Med ett pennstreck kan lönegapet minska som Norges sjuksköterskeförbund drog i gång i mitten av februari.

Sympatisörer på hemsidan

Kvinnor får 15 procent lägre lön än män i Norge, 20 procent om de har högre utbildning. En likalönskommission tillsatt av regeringen föreslog därför för drygt ett år sedan en särskild lönepott på tre miljarder till kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor.

-Det är det förslaget som regeringen kan skriva på, och med det pennstrecket göra en insats för kvinnor med tre-och fyraåriga utbildningar – som sjuksköterskor, förskollärare och andra, förklarar Lisbeth Normann för Vårdfacket.

På förbundets hemsida ligger bilder och uttalanden av sympatisörer som stöttar kampanjen, däribland förbundsordförandena för poliserna, transportarbetarna, skådespelarna och jämställdhets- och diskrimineringsombudsmannen Beate Gangås, alla med mustasch.

Nära 5 500 mindre i månaden

– Det är oacceptabelt att kvinnor år 2009 tjänar nästan 5 500 kronor mindre i månaden än män. Nu måste alla likalönskommissionens rekommendationer snarast genomföras, säger Beate Gangås på sidan.

Men regeringen som tillsatte kommissionen har inte skrivit under förslaget. På sitt landsmöte nyligen lovade socialistisk venstre – ett av de tre regeringspartierna – att likalön blir partiets stora valfråga. I ett pressmeddelande varnar nu Lisbeth Normann regeringen för att göra likalön till en valfråga som ”floppar.”

– Vi är rädda för att likalön blir just detta, en valfråga och ingenting mer. Nu förväntar vi oss att handling följer orden, säger Lisbeth Normann.

Hon berättar att Sykepleierforbundet just nu arbetar strategiskt mot de olika partiernas landsmöten.

– När valrörelsen närmar sig tar vi upp pennstrecket igen – och lovar att stryka politiker som inte stödjer vårt krav från vallistorna. Det ligger makt i våra 88 000 medlemmar som vet vad vi vill.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida