Ny ebolakurs för hjälparbetare

Ny ebolakurs för hjälparbetare
Sjuksköterskan Anneli Eriksson. Foto: Caitin Ryan

Sverige måste göra mer i kampen mot ebola anser sjuksköterskan Anneli Eriksson, en av arrangörerna till den nya utbildningen för fältarbetare som ska till Västafrika.

Syftet med kursen ”Ebolaträning för utresande fältarbetare” är att sprida kunskap och få svensk sjukvård att öka sina insatser i kampen mot ebola, berättar Anneli Eriksson.

Det är hon, tillsammans med en kollega på Karolinska institutet, läkaren Johan von Schreeb, som arrangerar utbildningen. Den startar på måndag och kommer att ges vid ytterligare två tillfällen.

Skydd mot smitta

Kursen är en förberedande utbildning som riktar sig till sjukvårdspersonal och även andra professioner på väg till hjälpinsatser i de drabbade länderna i Västafrika. En viktig del handlar om hur du skyddar dig mot ebolaviruset – för det är en livsfarlig sjukdom, säger Anneli Eriksson.

– Sverige har inte jobbat med den här typen av utbrott förut, men det är det inte många länder som har. Vi anser att vi måste börja utbilda oss för att kunna göra mer.

Ökade insatser

I dag meddelade regeringen att Sverige ska skicka sjukvårdspersonal till de hårt eboladrabbade länderna. Enligt Anneli Eriksson, som själv varit i Liberia på uppdrag för Läkare utan gränser, finns det mycket att göra på plats.

– Det finns behov inom alla områden. Jag är till exempel säker på att vi i Sverige har medicinsk expertis som med vidareutbildning har mycket att bidra med.

Vad är viktigast att känna till för de svenskar som ska åka och arbeta med ebolapatienter?

– Du måste veta hur smittan sprids och hur du skyddar dig. Detta är något svensk sjukvårdspersonal kan och vet. Alla har vi läst infektionssjukvård, många har arbetat med det. Men det handlar om att fräscha upp kunskaperna och gå igenom de vanligaste misstagen. Det finns en välgrundad rädsla. Det är allvarligt med ebola. Men med stor kunskap om hur du skyddar dig kan du åka och göra ett bra jobb, säger Anneli Eriksson.

Knappa resurser

Kursen kommer även att ge kunskap om de speciella förhållanden som råder i de eboladrabbade länderna, där fältarbetarna kommer att verka. Människors förtroende för sjukvården är lågt. Resurserna är begränsade och det är både mentalt och fysiskt påfrestande för sjukvårdspersonalen att arbeta i otympliga skyddskläder i ett hett klimat.

När Anneli Eriksson nyligen arbetade med ebolapatienter i Liberia hade hon stor nytta av sin tidigare erfarenhet från arbete i låginkomstländer och i tropisk värme, berättar hon.

– Nu var det bara ebolan som var den nya biten för mig, i stället för allt, för den som reser första gången.

Hur stort är intresset bland svensk sjukvårdspersonal att rycka ut i kampen mot ebola?

– Vi har fått jättemånga som är intresserade av att gå kursen. Men jag vet också att många intresserade tvekar. Det handlar ju inte bara om att du själv ska vilja åka, du måste prata med din omgivning också. Alla måste vara okej med att du åker, och kommer hem.

Ebolaträning för utresande fältarbetare

  • Tvådagarskursen arrangeras vid tre tillfällen under oktober.
  • Den vänder sig främst till sjukvårdspersonal och andra som redan har uppdrag på gång i Västafrika.
  • Kursen arrangeras av Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Karolinska institutet, med stöd från Folkhälsomyndigheten och finansiering från Socialstyrelsen.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida