Virusepidemi

Nytt utbrott av ebola i Kongo-Kinshasa

Nytt utbrott av ebola i Kongo-Kinshasa
Under ebolaepidemin i Västafrika 2014-2016 dog fler än 11 300 människor i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Bilden är från Sierra Leone och tagen av Läkare utan gränser.

Ett nytt utbrott av den fruktade sjukdomen Ebola har konstaterats i staden Bikoro i västra Kongo-Kinshasa. Hittills har minst 17 av 21 insjuknade avlidit, enligt WHO.

Uppgifterna om hur många som insjuknat och avlidit är än så länge osäkra. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har två fall av ebola bekräftats genom laboratorieanalyser.

I ett uttalande från organisationen sägs samtidigt att 21 fall av misstänkt ebola, inklusive 17 dödsfall, har upptäckts de senaste fem veckorna.

WHO arbetar i nära samarbete med regeringen i landet för att snabbt mobilisera hälsovården och olika vårdgivare i syfte att stoppa epidemin på samma sätt som gjordes i samband med ett liknande ebolautbrott i Kongo-Kinshasa under 2017.

I dag har flera experter från WHO och Läkare utan gränser rest till Bikoro, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi vet att det kommer att krävas omfattande och samordnade insatser för att hantera utbrottet. WHO kommer att arbeta nära hälsovårdsmyndigheterna och andra partners för att stödja de insatser som görs i landet. Vi kommer att samla fler prover, genomföra kontaktspårning och meddela samhällena om vilka förebyggande och kontrollerande åtgärder som behövs, säger Matshidiso Moeti, WHO: s regionaldirektör för Afrika, i ett uttalande från organisationen.

När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor, skriver TT. Följande år smittades nästan 29 000 människor i en ebolaepidemi som svepte genom Guinea, Sierra Leone och Liberia. Fler än 11 300 människor dog.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida