Oron för mers-viruset i Seoul har inte smittat av sig på sjuksköterskorna

Oron för mers-viruset i Seoul har inte smittat av sig på sjuksköterskorna
På Seouls flygplats får anländande fylla i den utförliga hälsodeklarationen och därefter mäts temperaturen på alla. Foto: Kicki Höjer Engström

ICN 2015. De 7 400 deltagare som väntas besöka ICN:s internationella kongress för sjuksköterskor kontrolleras noga på flygplatsen innan de släpps in i Sydkorea.

Redan på flygplatsen märks hur allvarligt Sydkorea tar på luftvägsviruset mers, som nu smittat 153 koreaner, varav 19 dött.

Köerna ringlar sig till båsen där febern mäts på alla som anländer.

Sjuksköterskor från 113 länder anländer hit för att delta i den stora konferensen som ordnas av den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN den här veckan.

Alla besökare i landet får fylla i hälsodeklarationer och uppge om de känt av några av sjukdomens symtom som hosta, feber eller diarre.

Resenärerna måste också ange vilka länder de besökt nyligen och till och med skriva ner vilket säte på flygplanet de satt på. Allt för att kunna underlätta eventuell smittspårning.

Alla pratar om mers

Här, i Sydkoreas huvudstad Seoul, är mers samtalsämnet nummer ett. Det är lätt att få kontakt med helt främmande människor som talar om sjukdomen. Många går runt med munskydd både utomhus inomhus.

Tv-nyheterna rapporterar och hälsomyndigheten har inför strikta system för att söka och rapportera smittade personer.

Många väljer att hålla sig hemma, vilket märks på det dämpade gatulivet, i tunnelbanan och i trafiken i denna jättestad, med tio miljoner invånare bara i de centrala delarna.

WHO ska avgöra hur allvarligt hotet är

Världshälsoorganisationen, WHO, har kallat till möte för att bedöma hur allvarligt hotet av mers ska bedömas. Tidigare har sjukdomen framför allt drabbat människor i Saudiarabien och intillliggande länder. Men den 22 maj insjuknade en affärsman som besökt Saudiarabien vid hemkomsten till Sydkorea. Han hann uppsöka fyra vårdinrättningar och sprida smittan innan han fick rätt diagnos.

Sedan landets ekonomi har påverkats av paniken som uppstod i förra veckan försöker nu myndigheter dämpa oron. Skolor och förskolor har öppnats och rekommendationen är att leva som vanligt. I ett land med runt 50 miljoner invånare är trots allt 150 smittade endast en bråkdel av befolkningen.

Besökande sjuksköterskor inte oroliga

Några som inte verkar ha smittats av oron här är alla de sjuksköterskor som kommit. Många av de först anlända ska delta i den beslutande församlingen, CNR, som sammanträder och röstar från och med i morgon, onsdag.

­– Vi är inte oroade, först använde vi munskyddet på flygplatsen eftersom många andra gjorde det. Men här i konferenslokalen har vi slängt det, säger Perpetual Ofori-Ampoto, generalsekreterare i Ghanas sjuksköterskeförbund.

Även den svenska delegationen från Vårdförbundet tar smittorisken med ro.

– Jag är inte oroad för egen del. Det är främst personer med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsvar som det kan vara farligt för, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Vana vid smittorisker

Vårdfokus frågar också förväntansfulla sjuksköterskor från Thailand och Jamaica. Men de ler och skakar på huvudena. Det internationella samarbetet och chansen att byta erfarenheter går före oron.

– Vi är vana vid smittorisk och har arbetat hårt med förebyggande arbete inom vården. Vi har strikta hygienregler, utifrån de knappa förutsättningar vi har, säger en sjuksköterska från Jamaica.

Varken WHO eller ICN, som samarbetar i mers-frågan, avråder från att resa till landet eller träffas på stora konferenser. I helgen genomfördes till exempel en enorm konsert med house-musik i huvudstaden.

Tio länder har ställt in

Men helt avslappnad är inte heller sjuksköterskornas syn på mers-utbrottet, som orsakar svåra influensaliknande symtom och som i Mellanöstern haft hög dödlighet.

Middle east respiratory syndrome, mers, är en luftvägsinfektion som orsakas av ett coronavirus. Både ICN och den sydkoreanska sjuksköterskeorganisationen följer utvecklingen dagligen. 500 deltagare har ställt in, varav 270 från Taiwan, ett land som tidigare var svårt drabbat av sars, som liksom mers är ett coronavirus.

Tio länder har också avbokat sin möjlighet att delta i det beslutande forumet CNR, där varje land har en röst.

När ICN:s vice president, Masako Kanai-Pak från Japan, i dag hälsade CNR-delegaterna välkomna inledde hon med att uppmana dem att tvätta och sprita händerna ofta och hosta i armvecken.

Hon bad dem också att anmäla till organisationen om de fick luftvägssymtom eller feber.

Handsprit finns tillgänglig vid ingångarna till alla konferenssalarna. Likaså munskydd, men de rekommenderas inte av ICN.

Samtliga har smittats på sjukus

Den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell poängterar att det inte finns några fall med smittade i allmänna lokaler med mycket folk. Sjukdomen smittar vid nära kontakt och hittills i Sydkorea har det bara skett på sjukhusen.

Mers diagnostiserades första gången år 2012. Sedan dess har omkring 1 200 fall rapporterats i länder kring Saudiarabien. Att nu 150 personer på bara några veckor smittats i Sydkorea har väckt frågan om viruset möjligen har blivit farligare.

– Vi vet att det finns mycket oro kring om viruset i Sydkorea har ökat sin smittsamhet mellan människor. Men baserat på de tillgängliga studierna av viruset verkar det inte vara så, skriver dr Keiji Fukuda, vice generaldirektör i WHO, i en kommentar om det samarbete som startats mellan Sydkoreas regering och Världshälsoorganisationen.

ICN vill förena

  • Tusentals sjuksköterskor från hela världen möts just nu i Sydkoreas huvudstad Seoul på den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s kongress, som pågår från den 17 till den 23 juni.
  • Organisationen har som mål att stärka sjuksköterskans roll i alla länder och samarbetar nära med Världshälsoorganisationen, WHO.
  • Fler än 130 länder är medlemmar i ICN.
  • I Sverige delar Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening på medlemskapet.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida