På plats hos barnen i Somalia

På plats hos barnen i Somalia
Karin Fischer Liddle på Läkare utan gränsers nutritionscentrum i Galkayo, Somalia.
Foto: Sven Torfeinn

I Somalia har sjuksköterskan Karin Fischer Liddle mött krig, svält och epidemier. Ändå tycker hon inte att det känns hopplöst.

Visst känns det svårt ibland när det hela tiden blir värre i Somalia, men vi har så fantastisk personal på plats och det gör att vi alla kämpar vidare och gör allt vi kan för att stötta och hjälpa dem”, säger Karin Fischer Liddle på telefon från Kenyas huvudstad Nairobi.?

Det är här hon sedan tre år tillbaka har sitt kontor som landansvarig för Läkare utan gränsers insatser i Somalia. Dessförinnan var hon medicinsk koordinator i tre år.??

Några dagar senare åker hon in i Somalia för sitt sista uppdrag där innan hon återvänder till Sverige. Från staden Galkayo i centrala Somalia berättar hon om de barn hon möter på ett av de nutritionscentrum som Läkare utan gränser driver.?

— Många av barnen kommer från de svältdrabbade områdena. En pojke som var två år vägde bara 5,8 kilo. Han var bara skinn och ben, orkade inte sitta upp och tittade med tom blick.?

Läget i Somalia har varit svårt i många år på grund av inbördeskriget. Torkan och svälten slår mot människor som redan tidigare har uttömt alla sina resurser. Karin berättar om människor som tvingas lämna sina byar i otroligt dåligt skick och gå hundratals kilometer för att få hjälp att överleva.

— I en svältkatastrof brukar det främst vara barn under fem år som drabbas. Att vi nu även ser äldre barn och vuxna som dör av svält är ett mått på hur allvarlig situationen är.??

Karin arbetar i en av de farligaste regionerna i världen. På grund av säkerhetsrisken kan internationell personal inte stanna länge i Somalia, utan arbetet där sköts framför allt av inhemsk personal. ?

— Även om rebellgruppen al-Shabaab nu lämnat Somalias huvudstad Mogadishu är det fortfarande ett farligt ställe att arbeta på eftersom det finns många andra element som skapar oro, säger hon.?

Läkare utan gränser har ändå kunnat öka sina insatser för att hjälpa alla de svältande och sjuka människor som söker sig till huvudstaden. Nutritionscentrum har öppnats både i Mogadishu och på andra platser i landet.?

— Nu får vi allt fler utbrott av kolera och mässling. Vi har dragit i gång en massvaccinationskampanj och öppnar behandlingscentrum för kolera. ?

Karin Fischer Liddle fick sitt första uppdrag för Läkare utan gränser 1995.

— Redan när jag började min sjuksköterskeutbildning kände jag att jag ville göra något annat. Jag är gift och har två barn som är vuxna nu, men det har gått bra att kombinera med mitt engagemang.?

Nu lämnar hon Somalia, men stannar inte hemma i Sverige särskilt länge. I slutet av september åker Karin till Kina för att göra en kartläggning av vad Läkare utan gränser skulle kunna göra där.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida