Påstådda hälsoeffekter saknar oftast täckning

Påstådda hälsoeffekter saknar oftast täckning
Flera ämnen som finns i kosttillskott och som påstås leda till viktnedgång, ökad prestation och musklestyrka, saknar tillräcklig dokumentation om de påstådda effekterna. Arkivbild: Colourbox

Bara en av fem produkter har täckning för sina påståenden om hälsoeffekter. Det visar en granskning av närmare 3 000 hälsopåståenden, gjord av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Att ett visst livsmedel eller kosttillskott är bra för hälsan framhålls ofta av tillverkarna.

Sedan 2008 har Efsa granskat 2 758 hälsopåståenden om livsmedel, kosttillskott och enskilda ämnen.

När granskningen nu har slutförts visar det sig att bara ett av fem påståenden har vetenskaplig täckning.

Olivolja och valnötter har effekt

Några av de påståenden som har fått positiva utlåtanden från Efsa är:

  • Antioxidanter i form av standardiserade mängder av polyfenoler i olivolja –skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.
  • Koffein vid en mängd av 3-4 mg koffein per kg kroppsvikt ger ökad vakenhet och prestation. Det motsvarar cirka två koppar kaffe. Studierna gäller bara för vuxna.
  • Valnötter har fått positivt utlåtande när det gäller att ”bibehålla normal kolesterolkoncentration” och ”bidra till att förbättra blodkärlsvidgningen”.

Flertalet kosttillskott utan effekt
 
Men de allra flesta hälsopåståenden saknar alltså vetenskaplig grund.

Många av ämnena som ingår i kosttillskott, energidrycker och hälsopreparat har fått negativa utlåtanden från Efsa. Myndigheten menar att det inte finns tillräcklig dokumentation för hälsoeffekter av bland annat arginin, karnosin, taurin, och katechiner (finns bland annat i grönt te).

Ny förordning från EU

Efsa har också ställt sig kallsinnigt till hälsopåståenden om probiotika. Av de flera hundra probiotiska stammar som granskats har ingen fått positivt utlåtande när det gäller föreslagna hälsoeffekter.

Med utgångspunkt från Efsa:s utvärderingar ska EU-kommissionen besluta om vilka hälsopåståenden som blir tillåtna för att användas av företag i märkning och marknadsföring.

En ny förordning med godkända hälsopåståenden börjar gälla tidigast 2012.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida