Rapport från Afghanistan

En del av mitt hjärta lämnar jag kvar?Diana Janse?Alfabeta bokförlag 2010?isbn 978-91-5011-203-0

Välkommen till världens botten! Ja, det är så det känns när hon landar i Kabul.

2004 åker Diana Janse till Afghanistan för att arbeta som diplomat på stadens Sidakontor. Detta är hennes berättelse om sina upplevelser under de nästan två år hon blev kvar. ?

Hennes politiska rapportering från Afghanistan blandas med mer privata funderingar om vad som är viktigt i livet. Vad är det som driver en till att ge sig in i oroshärdarna frivilligt? När politiker och media ständigt kräver bättre skydd för de soldater som skickas på uppdrag till krigsområden, tycker Diana Janse att det kanske är bättre att de inte åker alls. Man måste vara inställd på att det kan vara förenat med livsfara, även om man är där för att ge humanitär hjälp. ??

De afghanska männen bär sina vapen med samma ledighet som en britt bär sitt paraply, skrev någon, och det stämmer. Kvinnorna syns nästan aldrig till. Men här finns också ny vänskap och sammanhållning. En kapten som verkligen bryr sig om sina soldaters välbefinnande, ger mänsklig omtanke och trygghet på uppdrag genom landet. ?

Tiden i Afghanistan ger Diana Janse en ny syn på livet och nya värderingar. Aldrig har väl vardagens problem i Sverige känts mer avlägsna än här, där allt rör sig om att i första hand bara överleva mitt i misären. Diana Janse bjuder på spännande läsning, tyvärr är allt på riktigt. P S-K??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida