Regeringen kräver skärpta miljökrav på läkemedelstillverkningen

Regeringen kräver skärpta miljökrav på läkemedelstillverkningen
Läkemedel räddar liv, men tillverkningen utgör ett hot mot miljö och hälsa. Nu vill regeringen att EU skärper miljökraven. Arkivbild: Colourbox

Utsläpp från läkemedelsindustrin hotar miljö och hälsa. Läkemedelsverket har tidigare föreslagit hårdare krav på läkemedelstillverkningen. Nu kräver regeringen att EU skärper miljökraven.

15 juli 2011

En stor del av de läkemedel som används i Sverige produceras utanför EU och ofta har de en negativ påverkan på miljön. Bland annat ökar risken för spridning av multiresistenta bakteriestammar.

Läkemedelsverket har varnat för den effekt som tillverkningen av läkemedel producerade utanför EU har på miljön. Myndigheten har föreslagit att samma krav ställs på tillverkare utanför EU som på dem inom unionen. Nu kräver även regeringen miljövänlig läkemedelsproduktion.

– Miljökraven på tillverkningen av läkemedel har varit för låga, vilket lett till oacceptabla konsekvenser. Vi har ett ansvar för utvecklingen också utanför EU-området. Därför tar jag nu detta initiativ för att EU gemensamt ska ställa krav på en hållbar tillverkning, säger socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida