Journalistik inom medicin och omvårdnad

Vårdfokus artikel en av de bästa i fackförbundspressen

Vårdfokus artikel en av de bästa i fackförbundspressen
Leni Weilenmann är journalisten som blev sjuksköterska men som nu åter igen arbetar som reporter. Foto: Josefin Mirsch

Vårdfokusjournalisten Leni Weilenmanns temareportage om den snabba utvecklingen av resistenta bakterier var en av de bästa förklarande texterna som skrevs inom fackförbundspressen förra året.

Det anser åtminstone den jury som har haft till uppgift att gallra bland alla de texter och reportage som deltar i tävlingsklassen Bästa förklarande text på Fackförbundspressens dag den 21 april i år.

Juryn har nominerat tre bidrag, varav det ena är Leni Weilenmanns åttasidiga temareportage om resistenta bakterier som hon skrev i Vårdfokus förra året (se länk).

Satsar på fördjupning

– När jag fick veta att jag var nominerad blev jag alldeles varm om kinderna och naturligtvis både glad och stolt. Så klart över min egen insats, men också över vår tidnings inriktning. Vi satsar på fördjupning i viktiga frågor för dem som arbetar i vården, säger Leni Weilenmann som har många års journalistisk erfarenhet att falla tillbaka på.

Bland annat har hon i tolv år arbetat på Dagens Nyheter. Men efter en kurs för journalister i ämnet medicin blev hon så fascinerad att hon bytte karriär och utbildade sig till sjuksköterska och sedan anestesisjuksköterska. Sedan några år är hon dock tillbaka i journalistikens värld, som reporter på Vårdfokus.

– I dag handlar mycket av journalistiken om att jaga många snabba klick. Det är jag inte säker på att artiklar om antibiotikaresistens lyckas med. Men inte desto mindre kan det bli en ödesfråga för vården och för de professioner vi skriver för, säger Leni Weilenmann.

Övriga nominerade

De två andra nominerade i tävlingsklassen Bästa förklarande text är Michael Lövtrup, för reportaget Vård i den grå zonen i Läkartidningen och Emma Eneström på Polistidningen för reportaget Bemästra kylan i växelvarmt yrke.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida