Saco går med i facklig biståndsorganisation

Saco går med i facklig biståndsorganisation
Tobias Baudin, vice ordförande i LO, Eva Nordmark, ordförande i TCO och Göran Arrius, ordförande i Saco är glada över det nya samarbetet. Foto: Union to Union

LO-TCO Biståndsnämnd byter namn när kampen för fackliga rättigheter i världen drivs tillsammans med Saco.

LO-TCO Biståndsnämnd inkluderar numera Saco och byter namn till Union to Union. Organisationens uppdrag är att stödja och samordna de tre centralorganisationerna och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet.

Målet för Union to Union är detsamma som det var för LO-TCO Biståndsnämnd: bra arbetsvillkor för alla. Ett sätt att nå dit är att stötta fackföreningar över hela världen till att själva förbättra sina arbetsvillkor och teckna kollektivavtal med arbetsgivare.

Union to Union har 99 fackliga utvecklingsprojekt i ett åttiotal länder.

Facket ökar jämlikheten

En rapport från Internationella valutafonden visade nyligen att det finns ett samband mellan starka demokratiska fackförbund och jämnare fördelning av resurser i ett land.

– Det känns både roligt och betydelsefullt att alla centralorganisationer kommer att samarbeta för att stärka mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt och minska fattigdomen runt om i världen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Akademiker är en växande grupp på världens arbetsmarknad.

– Världens akademiker kan bidra ännu mer till utveckling och välstånd om de organiserar sig och stärker sina rättigheter. Därför tar vi nu klivet in i Union to Union, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida