Säljer ”silvergrogg” mot ebola

Säljer ”silvergrogg” mot ebola
På Ion Silvers hemsida handlar en stor del av informationen om hur medier och myndigheter fått mycket om bakfoten när det gäller kolloidalt silver och dess hälsofrämjande effekter. Ionosil har förbjudits som kosttillskott men går ändå att köpa på många av internets hälsokostsidor – men då som vattenreningsmedel. Bilden är en skärmdump.

Påståenden avfärdas i såväl Sverige som USA.

I helgen har tidningen Sydsvenskan publicerat ett kritiskt reportage om hur vd:n för företaget Ion marknadsför ett medel som går under namnet Ionosil och som innehåller kolloidalt silver. Medlet har förbjudits att ens säljas som kosttillskott.

Trots det beskriver vd:n, Anders Sultan, i en sluten Facebookgrupp med 19 000 följare, hur silverlösningen med stor framgång kan användas mot en rad olika sjukdomar, exempelvis cancer.

Grundlöst om ebola

Men han påstår även att silverlösningen troligen biter på ebola. Enligt Sydsvenskan skriver Anders Sultan bland annat följande på sin Facebooksida: ”Ionosil taget som en silvergrogg kommer med all säkerhet fungera fint då ebola är ett höljevirus precis som vissa förkylningsvirus och influensavirus.”

Detta trots att det ännu inte finns några godkända läkemedel framtagna mot ebola. De läkemedel som har prövats på några få människor är att betrakta som rena experiment.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är mycket kritisk till hur läkemedlet marknadsförs på Facebook.

– I värsta fall börjar de använda det och tror att det skyddar i någon felaktig situation, säger han till Sydsvenskan.

Tillbakavisas i USA

Vd:n, Anders Sultan, hävdar att det amerikanska försvarsdepartementet 2009 gjorde en studie som visade att silvernanopartiklar i kollodialt silver ”dödade ebolaviruset väldigt effektivt”.

Uppgifterna tillbakavisas av en representant för USA:s försvarsdepartement. Visserligen inleddes en studie på nanosilvers effekt på ebola. Men den lades i ett tidigt skede ner eftersom resultaten inte var tillräckligt lovande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida