Ship to Gaza avbryter aktionen

Ship to Gaza avbryter aktionen
Passagerarbåten som Åsa Andersson skulle ha rest med kom aldrig iväg. Foto: Kalle Larsson

Ship to Gaza avbryter. Sjuksköterskeförbundets Åsa Andersson är redan tillbaka i Sverige, men tycker ändå att aktionen varit lyckad.

– Det var uppenbart att båtarna inte skulle komma iväg. Framför allt vårt lastfartyg som skulle ha både ambulans och medicin ombord men som inte ens fick lasta, säger Åsa Andersson, kanslichef på Svensk sjuksköterskeförning.

Alla reser hem

Hon och Anna Nordfjell, internationell sekreterare för Svenska barnmorskeförbundet, kom tillbaka till Sverige i går. Resten av de svenska deltagarna reser hem under dagen.

Aktivisterna är nöjda, trots att resan mot Gaza den här gången tog slut redan i Atens hamn. Åsa Andersson tycker att Svensk sjuksköterskeförening uppnått delar av sitt mål med resan, att få till en diskussion om Israels blockad av Gazaremsan.

Skapat debatt i Israel

– Att sätta press på blockaden, det är uppnått, men målet är inte nått förrän Israels blockad av Gaza har hävts. Jag tror att vi kommit en bit närmare. Till exempel har det varit en viktig inhemsk debatt i israeliska tidningar om att den här blockaden inte är bra för Israel heller.

Vad säger du om kritiken mot Ship to Gaza, att man inte visar förståelse för Israels situation när det gäller hotet från Hamas och risken för att vapen ska komma in till Gaza från exempelvis Iran om blockaden hävs?

– Först och främst:  den här aktionen har inga kontakter med Hamas. Det är en aktion mellan folkrörelser. Och att Israel vill stoppa vapensmuggling, det har vi inget emot, men i dag gör blockaden att medicinsk utrustning, reservdelar till vattenverken och cement för att bygga upp sönderbombade hus inte kommer in i Gaza. Det slår hårt mot Gazas befolkning som till stor del består av barn och ungdomar som inte ens röstat på Hamas.

Vad kommer att hända med ambulansen och den medicinska utrustningen som ni hade tänkt frakta till Gaza?

– Fortfarande är målsättningen att återuppta jobbet, att vi får vårt lastfartyg till Gaza. Det förs diskussioner om det just nu. Ska vi ta lastfartyget till en annan hamn? Ska vi lägga materialet i ett magasin tills vidare? Om vi fraktar materialet så blir det i så fall sjövägen, det är den enda fria vägen som finns till Gaza. Tar vi hjälp av Israel att ta in det landvägen häver vi inte blockaden.

I morgon fredag kommer Åsa Andersson och Anna Nordfjell att resa vidare till Gotland där de ska prata om aktionen Ship to Gaza i Almedalen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida