Sjukhusen i Syrien får inte längre hjälpa skadade demonstranter

Regimen i Syrien tar till allt tuffare tag mot demonstranterna. Det senaste är att de inte längre ska få vård. Personalen på sjukhusen har fått order om att informera säkerhetsstyrkorna om någon skadad regimkritiker söker hjälp så att hon eller han kan gripas direkt. Detta oavsett vilka skador det rör sig om.

Det uppger aktivister från gruppen Lokala samordningskommittéerna, LCC, till nyhetsbyrån AFP, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion.

Den syriska regimen har, enligt samordningskommittéerna, trappat upp våldet inte bara mot demonstranterna utan även mot läkare, sjukhus och privata kliniker som misstänks för att behandla de skadade demonstranterna. Många skadade vågar därför inte bege sig till sjukhus längre.

Sedan upproret startade i mars har 250 läkare gripits, enligt människorättsorganisationen Documentation Center i Syrien.

I slutet av maj hittades en av landets mest kända läkare Sakher Hallaks torterade kropp några mil utanför staden Aleppo. Hallak hade skrivit på ett uppror för att läkare skulle vårda skadade demonstranter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida