Sjuksköterskan är inte ebolasmittad

Sjuksköterskan är inte ebolasmittad
Hit till högisoleringsenheten vid Linköpings universitetssjukhus fördes sjuksköterskan i onsdags kväll. Foto: TT

Nytt negativt provsvar i dag. Men isoleringen fortsätter några dagar till.

Det var i onsdags som sjuksköterskan fördes från Malmö med specialambulans till högisoleringsenheten vid Linköpings universitetssjukhus.

Nu visar de prover som tagits i Linköping, och som nu analyserats, att patienten inte har ebola.

Patientens hälsotillstånd är stabilt men hon kommer att stanna kvar på enheten för observation i ytterligare några dagar, sägs det i ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset i Linköping.

– Det är en lättnad, framför allt för patienten och hennes anhöriga, att även de senaste provsvaren är negativa med avseende på ebola. Som en försiktighetsåtgärd kommer hon dock att vara kvar i isolering under ytterligare några dagar, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Sjuksköterskan har arbetat med ebolasmittade patienter i Sierra Leone för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Efter att ha exponerats för koncentrerad klorlösning som trängt in mellan lagren av skyddshandskar flögs hon i söndags hem för vidare transport till Skånes universitetssjukhus i Lund. Eftersom hon inte visade några symtom på ebolasmitta togs inga prover då och hon skickades senare hem till sin bostad.

Natten mot onsdag togs sjuksköterskan åter in på sjukhus, denna gång på SUS i Malmö. Ett preliminärt prov som togs där visade redan i onsdags kväll att sjuksköterskan sannolikt inte var ebolasmittad.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida