Sjuksköterskebristen i Europa dränerar Rumänien på kompetens

Sjuksköterskebristen i Europa dränerar Rumänien på kompetens
Spei Marius och Carla-Elena Cozma, från rumänska fackföreningen Sanitas.
Foto: Jenny Kallin

Vården i ett av Europas mest lågavlönade länder drabbas hårt när sjuksköterskorna väljer att söka jobb utomlands.

– Det brukade vara två rekryteringsevenemang om året. Nu är det ett i månaden, säger Carla-Elena Cozma, från fackföreningen Sanitas som bland annat organiserar sjuksköterskor i Rumänien.

Till rekryteringsmässorna kommer representanter från olika europeiska arbetsgivare inom vård och omsorg som lider brist på kompetent personal. Tyskland, Österrike, Ungern, Storbritannien, men framför allt Italien lockar rumänska sjuksköterskor. I Italien är lönen omkring 1 800 euro i månaden, tre gånger så mycket som i Rumänien. Språket är relativt lätt att lära sig och arbetsklimatet bättre.

Brain drain

Enligt siffror från fackförbundet Sanitas har Rumänien förlorat omkring 28 000 sjuksköterskor till andra EU-länder sedan landet gick med i den europeiska unionen 2007.

Landet är också hårt drabbat av den ekonomiska krisen. 2010 sänktes sjuksköterskelönerna och 67 sjukhus stängdes på grund av brist på kompetent personal, vilket ledde till ökad dödlighet bland befolkningen i drabbade regioner.

Efter Albanien är Rumänien Europas mest lågavlönade land. Högre löner är den främsta anledningen till att så många sjuksköterskor migrerar. Men det finns också andra orsaker som dåliga arbetsförhållanden, brist på sjukvårdsmaterial och missnöjda patienter.

Sjuksköterskorna måltavlor

– Sjuksköterskorna får ta mycket ilska från arga patienter som inte är nöjda med vården, som blir upprörda när de får veta att det är brist på material och att de måste köpa sitt eget bandage till exempel, berättar Spei Marius, vice ordförande för fackförbundet Sanitas.

En allvarlig konsekvens av att så många sjuksköterskor flyr den Rumänska vården är bristen på kompetens, det som också kallas brain drain. Det som brukar ses som en vinst för länder som exporterar arbetskraft, att människor kommer tillbaka till sina hemländer med nya erfarenheter och ny kunskap, gäller inte riktigt i Rumäniens fall eftersom sjuksköterskornas utbildning inte motsvarar kraven som ställs i flera andra europeiska länder.

Överkvalificerad arbetskraft

Många rumänska sjuksköterskor jobbar därför som vårdbiträden i andra EU-länder, med arbetsuppgifter som de är överkvalificerade för och praktiserar inte det yrke de egentligen utbildat sig till i sitt hemland.

Spei Marius har inte hört talas om att sjuksköterskor från Rumänien behandlas illa, tvärt om är de ofta uppskattade och omtyckta. Majoriteten av de rekryteringsfirmor som sjuksköterskorna använder sig av är seriösa och många gånger söker sjuksköterskorna själva jobb via internet. Det är ovanligt med uthyrningsföretag, berättar Spei Marius.

Koll på sina rättigheter

Rumänska Sanitas uppmanar sina medlemmar att ta kontakt med motsvarande fackförbund i det land de kommer till, för att få veta vilka rättigheter och villkor som gäller.

Eftersom priserna är höga i Rumänien och lönerna låga betyder pengarna som skickas hem mycket. Men i stort är migrationen en katastrof för Rumänien, säger Spei Marius.

– Det här är ett drama på många sätt. Också för de sjuksköterskor som lämnar sina familjer. Det är smärtsamt att se sina barn via webbkamera i stället för i verkligheten.

Vill ha hjälp och samarbete

Hans fackförening försöker nu söka samarbete med andra fackförbund i Europa genom EPSU, den europeiska samarbetsorganisationen för offentliganställda i Europa. Målet är att hitta strategier för att få rumänska sjuksköterskor att vilja stanna i sitt hemland.

Försöken att få den rumänska regeringen att höja sjuksköterskelönerna har hittills misslyckats. Och i EPSU-samarbetet önskar Rumänien att deras situation hade kunnat uppmärksammas mer.

– Vi tycker att vi är lite bortglömda i Europa, säger Spei Marius.

Etisk rekrytering

  • Sverige har inom den sociala dialogen i EU, mellan representanter för arbetsgivare och arbetstagare, skrivit under ett dokument om etisk rekrytering.
  • Här finns bland annat krav på ickediskriminering, lika möjlighet till kompetensutveckling, rätt till tydliga kontrakt, bra introduktion, lika lön och sociala förmåner när exempelvis sjuksköterskor från ett annat land anställs i Sverige.
  • Här hittar du hela dokumentet.

?????

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida