Sjuksköterskor hjälper föräldralösa till skolgång

Sjuksköterskor hjälper föräldralösa till skolgång
Olive Munjana berättade om fonden. Foto: Kicki Engström

Mundia är nio år och bor i Zambia. Båda hennes föräldrar är döda och hon bor tillsammans med sina syskon hos sin moster.

Till skillnad från många andra föräldralösa barn går hon i skolan. Det är the Girl child education fund som gör det möjligt för Mundia och några andra föräldralösa flickor i Kenya, Uganda och Swaziland att gå i skolan.

I dag, den internationella sjuksköterskeorganisationens, ICN, sista konferensdag för denna gång, berättade barnmorskan Olive Munjana (bilden) om de projekt som fonden finansierar. Hon är koordinator för fonden i Zambia.

Mundia har kunnat få hjälp av fonden eftersom hennes mamma var sjuksköterska. Hon har två syskon och tas om hand av en moster. Men eftersom hon inte har råd att finansiera skolgången för alla de extra barnen, endast för den yngre brodern, kunde Mundia inte fortsätta sin skolgång.

Men hon hade tur. Sjuksköterskornas organisation i Zambia följer upp vad som händer med barn till sjuksköterskor som dör. De rapporteras till en koordinator som ser till att varje flicka får en kontaktperson som bevakar deras intressen. Några flickor får hjälp till sin skolgång av fonden, Mundia är en av dem.

Kontaktpersonerna är sjuksköterskor som arbetar som volontärer, de får alltså ingen lön. Deras uppdrag är att ha kontakt med flickorna och rapportera till koordinatorn i respektive land.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida