Internationellt

Sjuksköterskor i protester mot otillräcklig skyddsutrustning

Sjuksköterskor i protester mot otillräcklig skyddsutrustning
Det nationella sjuksköterskefacket National Nurses United höll i tisdags, den 21 april, en demonstration framför Vita huset i Washington för att ge uppmärksamhet åt de tiotusentals vårdanställda som smittats av corona på grund av dålig skyddsutrustning. Foto: Win McNamee/AFP/TT.

Sjuksköterskorna i New York stämmer delstaten och två sjukhus på grund av bristande skydd för dem som bekämpar covid-19. ”Sjuksköterskorna har skickats in i en krigszon utan tillräckliga resurser” menar facket.

The New York State Nurses Association har 42 000 medlemmar. Av dem har närmare 1 000 testats positivt för coronaviruset, 84 behandlats på sjukhus och minst 6 har avlidit efter att ha fått covid-19 medan de arbetat, enligt stämningsansökningarna.

– Vi gör det här för att skydda våra sjuksköterskor, patienter och samhällen från grovt otillräckliga och vårdslösa arbetssätt. Vi kan inte tillåta att de metoder som nu används får fortgå, säger Pat Kane, chef för sjuksköterskefacket i delstaten New York, till CNN.

Drar sjukhus inför domstol

Facket kräver att New Yorks högsta domstol genom förelägganden tvingar arbetsgivarna i delstaten att följa en rad krav. Det gäller exempelvis att vårdpersonal ska rekommenderas att hålla sig hemma i två veckor efter att ha fått symtom på covid-19 i stället för som nu en vecka och att fler sjuksköterskor testas mot coronaviruset.

Bristande skyddsutrustning för de som möter covidpatienter är en stor fråga också i New York. Facket menar att sjukhusen sköter sig så dåligt att man tvingas stämma dem för att få domstolen att beordra att rätt utrustning skaffas fram. Konkreta krav är att varje sjuksköterska ska tilldelas minst en ny N95-mask varje dag, att alla ska ha tillgång till skyddsrockar och att ventilationen och luftfiltreringen förbättras på sjukhusen.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Förbjöds bära mask

Pamella Brown-Richardson är en av ett dussintal sjuksköterskor som i stämningsansökningarna vittnar om sina upplevelser som vårdpersonal i det hårt krisdrabbade New York.

I början av månaden vårdades hon på sjukhus med dubbelsidig lunginflammation orsakad av corona. Hon misstänker att hon smittades i sitt jobb inom primärvården i The Bronx i mars. Där mötte hon patienter med bara ett kirurgiskt munskydd. Och inte ens det fick hon ha hela tiden.

”Vi instruerades att bara bära kirurgiska munskydd, som inte är tillräckligt mot covid-19, om patienten hade hosta. Annars var vi förbjudna att ha på oss munskydden därför att ledningen trodde att det skulle skrämma patienter” skriver hon i sitt vittnesmål, enligt The Washington Post.

Sjukhusen som en krigszon

I stämningen som vänder sig mot Montefiore Medical Center, med 3 000 anställda sjuksköterskor, hävdar facket att de som arbetar med coronapatienter utsätts för faror som orsakar eller sannolikt orsakar ”en nära förestående död eller allvarlig fysisk skada”.

”Just nu är sjukhuset som en krigszon. Sjuksköterskorna behandlar ett stort antal mycket sjuka och rädda patienter och gör det med undermålig och ofta illasittande utrustning, ofta i rum som inte har gjorts om för att passa behandling för covid-19-patienter, ofta medan de är sjuka eftersom de har tvingats tillbaka till jobbet för tidigt, ofta med arbetsuppgifter som de saknar utbildning för, och generellt sett utan att ha testats för att säkerställa att de kan arbeta utan att smitta andra” står det i stämningsansökan, enligt CNN.

Sjukhusen visar liten förståelse för kraven. Montefiore Medical Center svarar med att kalla stämningen en ”attack mot hängivenheten hos tusentals som osjälviskt gör allt de kan för att bekämpa covid-19 och rädda liv”. Det andra sjukhuset, Westchester Medical Center, menar att anklagelserna är felaktiga och att stämningen är ”en oansvarig distraktion från arbetet och en otjänst mot alla som tappert behandlar de här patienterna varje dag”.

Protester även nationellt

USA:s största nationella sjuksköterskefack, National Nurses United, höll i tisdags en protest utanför Vita huset i Washington där namnen på sjuksköterskor som har avlidit i covid-19 lästes upp. Det finns inga officiella siffror, men fackets beräkning är att över hundra sjuksköterskor dött. Ordföranden Deborah Burger säger att de flesta, eller alla, av dödsfallen hade kunnat undvikas.

– Alla säger att de älskar sjuksköterskor, att de vill skydda oss, men vi har fortfarande inte skyddsutrustningen som vi behöver, säger hon till The Washington Post.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida