Internationellt

Sjuksköterskor protesterar mot polisvåld i USA

Sjuksköterskor protesterar mot polisvåld i USA
Sjuksköterskor applåderar utanför ett sjukhus i Boston i Massachussetts, när en demonstration passerar. Demonstranterna protesterar mot det polisvåld som ledde till att George Floyd avled i Minneapolis. Bild: Joseph Prezioso/AFP/TT

Amerikanska sjuksköterskefack ansluter sig till protesterna efter George Floyds död. ”Som sjuksköterskor ser vi de fruktansvärda följderna av rasism på våra sjukhus varje dag. Vi kan inte sitta tysta” skriver de i ett uttalande.

Det har gått en dryg vecka sedan den 46-årige afroamerikanen George Floyd dödades av polis i Minneapolis i Minnesota. Han trycktes ned på marken av en vit polisman som pressade sitt knä mot hans hals medan Floyd upprepade gånger sa att han inte kunde andas.

”Vi kan inte sitta tysta”

De amerikanska sjuksköterskorna har stämt in i de omfattande protesterna mot rasism och polisvåld som följt på dödsfallet. Det lokala sjuksköterskefacket MNA, Minnesota Nurses Association, skriver i ett uttalande att de inte kan hålla tyst när ännu en svart man dödats av polis.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

”När en person på ett sjukhus säger ”jag kan inte andas” så omsvärmas de omedelbart av vårdpersonal som triagerar och behandlar dem. Personalen jobbar hårt för att rädda liv. När det gäller George Floyd så utförde Minneapolis-polisen ingen vård och vidtog inga livräddande åtgärder”.

Svarta värre drabbade av covid-19

Facket skriver att sjuksköterskor behandlar alla patienter oavsett kön, ras, religion och status och att de förväntar sig detsamma av polisen, men att de fortfarande ser ”de förödande effekterna av systematisk rasism och förtryck mot ickevita i vårt samhälle.”

Det största nationella sjuksköterskefacket NNU, National Nurses United, håller med och kallar rasismen en folkhälsokris, inte bara när det gäller polisvåld. NNU påpekar att svarta har varit mycket värre drabbade av covid-19 än andra amerikaner.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Enligt American Public Media, som gått igenom statistik från 40 delstater fram till andra halvan av maj, har vita amerikaner avlidit i mycket lägre grad än svarta. För vita är dödsfallen 22,7 per 100 000 invånare medan siffran för svarta är 54,6 döda per 100 000 invånare.

Orsakar förödelse

National Black Nurses Association menar att sjuksköterskor på nära håll har sett vilken förödelse covid-19 orsakat i ickevita områden.

”Sjuksköterskor går längre än vad plikten kräver för att bota sina patienter och rädda liv. Vi förväntar oss och kräver att polisen gör detsamma för att skydda ALLA människor” skriver de i ett uttalande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida