Skarpa ögon på norsk arbetsmiljö

Skarpa ögon på norsk arbetsmiljö
Illustration: Istockphoto

Vårdmiljö. I år hårdgranskas sjukhusen. Norska arbetsmiljöverket pekar ut vården som ett område med stora problem. Tuffa arbetspass, underbemanning och ständiga förändringar sliter.

I Norge behövs alltid arbetsvilliga sjuksköterskor. Norska medier har tidigare slagit larm om hur svenska, inhyrda, sjuksköterskor arbetar maratonlånga pass. Många gör det frivilligt för att tjäna extra mycket pengar under en kort period. Men att jobba alltför intensivt innebär brott mot den norska arbetstidslagen.

?Det accepteras inte av den norska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket, Arbeidstilsyn. Myndigheten har i år hökögonen på sjukhusen, där brist på personal och ständigt skiftarbete och tajta scheman är några orsaker till den omfattande tillsynen. Arbeidstilsyn undersöker hur arbetsgivare, fackföreningar och skyddsombud samarbetar när de planlägger och utformar scheman.?

— Vi kontrollerar om de är eniga och om schemana är försvarliga, både för ordinarie personal och de inhyrda. Det gäller även att de svenska, inhyrda sjuksköterskorna inte arbetar för mycket, säger Edle Utaaker, projektledare och chefsingenjör på Arbeidstilsyn.

??Trots bristerna har situationen blivit bättre, enligt Norska sjuksköterskeförbundet, mycket tack vare den stränga kontrollen. Ett bemanningsföretag som bröt mot lagen förlorade kontraktet. Sjukhus och bemannings­företag är båda ansvariga för att arbetstidslagen följs.?

— De kan inte skylla på varandra om de inhyrda sjuksköterskorna arbetar för hårt, säger Harald Jesnes, förhandlingschef på Sykepleierforbundet.?

En arbetsgivarorganisation anser att oproportionerligt stora resurser läggs på att syna just vården. Det håller inte Edle Utaaker med om. Resultatet av granskningen är inte offentligt än, men hennes uppfattning är att cheferna vid de tre sjukhus där tillsynen hittills är klar är positiva.?

— De menar att våra upptäckter är viktiga för att utveckla arbetsmiljön, både genom att skydda personalens hälsa och förbättra kvaliteten på vården.??

I svenska Vårdförbundet finns en oro för de sjuksköterskor som åker till Norge för att arbeta under korta, intensiva perioder. Främst för dem som först arbetar övertid hemma för att samla ihop komptid. På komptiden åker de till Norge och arbetar. Väl tillbaka kör det vanliga jobbet i gång som vanligt.?

— Då har de inte vilat ut alls, trots att det fanns ett behov av återhämtning. Vi har arbetstidslagstiftning i båda länderna för att skydda dem som jobbar, för att de ska kunna bevara sin hälsa, säger Eva Szutkowska, internationell sekreterare i Vårdförbundet.?

Hon jämför med att byggnadsarbetare från andra länder som kommer till Sverige riskerar både liv och hälsa när de arbetar och sliter utanför de bestämmelser som finns här.?

— För sjuksköterskor handlar det också om att vara utvilad för att kunna arbeta patientsäkert. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida