Stockholms landsting ska ge papperslösa vård

Vi sitter just och jobbar med att lösa kostnadsfrågan för att kunna ge papperslösa vård i landstinget och hoppas vara klara för beslut efter sommaren, avslöjade Catharina Elmsäter-Svärd (m) finanslandstingsråd i Stockholm på ett seminarium om vård för papperslösa i Almedalen i dag.

Seminariet anordnades av Läkarförbundet som inte hade lyckats få någon av de politiker som är emot vård till papperslösa att ställa upp i panelen. Vårdförbundets Anna-Karin Eklund, Torbjörn Larsson från Ersta Diakoni, Röda korsets Bengt Westerberg och Gunvor G Ericson, riksdagsledamot för miljöpartiet, var därför rörande eniga om att vård på samma villkor är en mänsklig rättighet, inte en rättighet knuten till medborgarskap.

– Jag är finanslandstingsråd i Stockholm sedan några månader och vi blundar inte för verkligheten, berättade Catharina Elmsäter-Svärd (m). Människor som behöver måste ju få vård. De ska vara trygga i att de får det, och de som jobbar i vården ska inte behöva vara osäkra på vad som gäller.

Hon anser att problemet är hur betalningen ska ordnas.

– På många håll får de papperslösa redan nu vård, så vi har redan en kostnad för det i landstinget, den går ju runt i systemet. Nu måste vi hitta en lösning så att vi inte riskerar att bryta mot lagen, sa hon.

Politikerna är överens

Bengt Westerberg sa sig dela uppfattningen att det bästa vore en lag.

– Då landstingen nu tar egna beslut skapar det en osäkerhet, för vi vet inte om landstingen har rätt att ta betalt för detta. Men vi uppfattar att landstingen är lite desperata över att staten inte fattar beslut. Vem tycker du ska betala?

Catharina Elmsäter-Svärd svarade:

– Jag tycker att staten ska ta ansvar för betalningen.

Oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (s) satt också i publiken.

– Jag måste ge Catharina Elmsäter-Svärd en eloge för detta besked och jag är optimistisk inför att något snart kommer att hända på regeringsnivå också eftersom Stockholms läns landsting är ett viktigt landsting, sa hon. 

Bengt Westerberg sa att beskedet lät hoppfullt.

– Och uppenbarligen finns det inget motstånd inom moderaterna heller eftersom hon har har hela bänken bredvid sig full av partikolleger som inte protesterar. Vi kan uppvakta Tobias Billström om detta tillsammans, erbjöd han. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida