Stor brist på sjuksköterskor i London

Stor brist på sjuksköterskor i London
Priserna går upp i London, men lönerna för vårdpersonal har legat stilla. Arkivbild: TT

Frysta löner gör att sjuksköterskor inte tar jobb i den dyra huvudstaden.

En undersökning som gjordes nyligen visar att 14 procent av alla sjukskötersketjänster i London är vakanta. Det är dubbelt så mycket som i övriga delar av Storbritannien.

Något måste göras, tycker London Assembly, som i går tog upp frågan och begär att Londons borgmästare Boris Johnson gör upp en strategi för hur sjuksköterskor och andra nyckelpersoner inom vården ska ha råd att bo och arbeta i London.

Problemet är att det är så dyrt med bostad och levnadskostnader i London att sjuksköterskor inte har råd att bo och arbeta där, skriver NursingTimes.net. På grund av Storbritanniens ekonomiska problem har sjuksköterskors och andra vårdanställdas löner dessutom varit mer eller mindre frysta de senaste fem åren.

”När kostnaderna samtidigt har fortsatt att stiga har det blivit svårare att anställa det antal sjuksköterskor som behövs på sjukhus och andra arbetsplatser i London”, säger Bernell Bussue, regionchef för sjuksköterskefacket RCN i London till NursingTimes.net.

Att London Assembly nu begär att borgmästaren ska ta tag i frågan, tycker han är ett bra initiativ.

London Assembly

  • London Assembly är ett slags rådgivande kontrollorgan som har befogenheter att utreda frågor av betydelse för londonborna, samt lämna rekommendationer och förslag till borgmästaren.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida