Storbritannien. Kunskaperna ska kollas vart tredje år

Storbritannien. Kunskaperna ska kollas vart tredje år
Systemet med kunskapskontroller kommer att kunna införas tidigast 2015. Arkivbild: Mostphotos

Storbritannien planerar att införa ett nytt system där sjuksköterskor och barnmorskors kunskaper kontrolleras regelbundet vart tredje år.

I dag har Storbritannien ett system med kunskapsintyg där det är upp till varje enskild sjuksköterska eller barnmorska att regelbundet deklarera sina färdigheter inom yrket. Men nu planerar man att införa en kontroll vart tredje år där feedback från patienter, kolleger och arbetsgivare avgör om man blir godkänd att fortsätta utöva yrket.

Den som inte blir godkänd riskerar att bli spärrad. Enligt NMC, Nursing and Midwifery Council, som hanterar ett stort antal disciplinärenden varje år, är det ett viktigt steg för att öka patientsäkerheten.

Förra året infördes ett liknande system för läkare, som nu ska kontrolleras vart femte år. Eftersom det är kostsamt med regelbundna kontroller av alla sjuksköterskor och barnmorskor funderar man över om det ska räcka med kontroller vart femte år även för dem.

– Att alla sjuksköterskor, oavsett när de fick sin legitimation, har de kunskaper som krävs för att kunna arbeta i en modern miljö och har rätt kompetens för den roll de har, är viktigt både för patientsäkerheten och patientförtroendet, säger Tom Sandford vid the Royal College of Nursing union, till BBC.

Fakta

  • NMC,  The Nursing and Midwifery Council, är ett statligt kontrollorgan för sjuksköterskors och barnmorskors yrkesutövning i Storbritannien.
  • RCN, Royal College of Nursing, är systerorganisation till Vårdförbundet när det gäller sjuksköterskor.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida