Storbritannien: Tiotusentals sjuksköterskor förlorar jobbet

Tiotusentals sjuksköterskor har försvunnit, ytterligare tiotusentals jobb är i fara. Det är den dystra verkligheten i Storbritannien.

8 000 sjuksköterskor riskerar att bli uppsagda. Och sammanlagt är närmare 30 000 jobb i fara, på grund av direkta uppsägningar, genom naturlig avgång eller genom att sjuksköterskor ersätts med undersköterskor.

– Personalen är inte bara bekymrade över att de ska mista sina jobb, de funderar också över hur de ska kunna hålla verksamheten i gång och hur de ska orka om de stannar kvar, säger Peter Carter, generalsekreterare i Royal college of nursing, den brittiska sjuksköterskeorganisationen, till tidningen Nursing Standard.

”Besparingarna får inte påverka kvaliteten”

Den brittiska sjukvården drivs av staten genom National health service, NHS, som i sin tur är organiserad i så kallade trusts, ett slags regionala sjukhusbolag. Nursing Standard har intervjuat David Nicholson, som är högste chef inom NHS.

– Det är upp till varje trust att besluta om sina specifika behov av arbetskraft. Men vi har gjort klart att besparingarna inte får påverka patientvården på ett allvarligt sätt. Varje sparad penny måste återinvesteras i stöd till dem närmast patienterna och för att förbättra kvaliteten, säger han.

Ministern vill inte precisera

Den nytillträdda hälso- och sjukvårdsministern Simon Burns (konservativ) vägrade vid en underhusdebatt för en tid sedan att precisera hur stora nedskärningarna av personal kommer att bli.

– Svåra beslut måste fattas och fler ligger framför oss, sa han.

25 000 färre

Efter att ha ökat i många år – med runt 25 procent på ett decennium – minskar nu antalet sjuksköterskor i Storbritannien för andra året i rad. Sedan 2007 har antalet registrerade sjuksköterskor minskat med omkring 25 000. Enligt de senast redovisade siffrorna finns det 665 000 registrerade sjuksköterskor och barnmorskor i Storbritannien.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida