Studenter tankar kraft för strid om praktik

Studenter tankar kraft för strid om praktik
Alexandra Strömdahl blir berörd när hon på ICN:s Studentforum får höra hur studenter har det i andra länder. Foto: Kicki Engström Höjer

ICN 2015. När världens samlade Studentforum för sjuksköterskor möts i Seoul är praktik en kärnfråga.  

– Vi får prova på patienter direkt. Det ska finnas handledare men de finns oftast inte där när vi behöver dem. Vi kan vara 20 studenter på en handledare.

Den som berättar är från Fiji och han är inte ensam om att ha problem med att bli trygg i yrket.

Ifrån den klibbiga värmen i Sydkoreas huvudstad har studenter från 40 länder förväntansfullt packat in sig i kongressalen, ändå vill inte den goda stämningen och det lätta samtalsklimatet följa med in i diskussionerna – tills den verksamhetsförlagda utbildningen, vfu:n, kommer upp, vill säga. Då kommer berättelserna.

Överlastade handledare

I Malawi har en sjuksköterska hand om hundra patienter, så praktiken blir därefter. I Kongo är det allt vanligare med privata sjuksköterskeutbildningar. Jakten på pengar gör att de tar in för många studenter och förstör kvaliteten. I värdlandet för årets ICN, Sydkorea, är jobbet så utmattande att det fullständigt väller ut sjuksköterskor som inte orkar jobba kvar, om man får tro den student som har ordet. Från Australien, däremot, berättas att studenterna efter att ha haft stora problem lyckats få till förbättringar.

Svårt få kvalitet

Att ställa vassa krav på vfu:n är just vad Vårdförbundets ganska nystartade studentorganisation har som mål just nu. Alexandra Strömdahl är nyutbildad och jobbar på en medicinavdelning i Luleå. Efter inställt flyg och diverse förseningar har hon landat i Seoul och hon blir berörd av att höra hur studenter i många andra länder har det. Men även i Sverige har många studenter svårt att få bra kvalitet på sin praktik och även hur mycket man får vara ute i vården skiljer sig åt.

Som student kan man känna sig utsatt när handledaren inte arbetar efter det som utbildningen lär ut. Själv har Alexandra bara haft en enda handledare med utbildning under hela sin studietid. Vid ett tillfälle viftade handledare mer eller mindre bort när en undersköterska som försökte göra henne uppmärksam på att en kvinna blivit mycket försämrad i sin sjukdom. Hur hanterar man sådant som student?

– Prata med huvudhandledaren, eller med den ansvariga på utbildningen, råder hon andra så här i efterhand.

Behövs kulturförändring

Men det är svårt att vara stark ensam. Därför samlar nu Vårdförbundet Student in information om vfu:n för att kunna sätta fingret på problemen. Nu hoppas de få in mycket så att det kan resultera i vassa studentkrav.

Den som haft uppdraget att bygga upp Vårdförbundet Student, Erik Westberg, är också på plats i Seoul. Han tycker sig se att det finns en kultur av att ”man ska arbeta sig in i yrket” och många far illa när praktiken blir dålig. Det vill han förändra.

Alexandra Strömdahl, Erik Westberg

 – Här på Studentforum har jag märkt att de kallar vfu:n för klinisk undervisning. Det kan kanske vara något för oss, som ett steg mot en kulturförändring, säger han.

En av riskerna med att få klara sig för mycket själv tycker Alexandra är att man kanske börjar göra undersköterskors arbete i stället och då missar man hela poängen med sin praktik.

– Men det är skönt om man inte känner sig ensam om sina problem, säger hon.

På studentforumet i Seoul blir det uppenbart att problemet är universellt och en global standard för sjuksköterskeutbildning kommer som förslag. Men dit är det långt.

ICN vill göra skillnad

  • Tusentals sjuksköterskor från hela världen möts just nu i Sydkoreas huvudstad Seoul på den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s kongress, som pågår från den 17 till den 23 juni.
  • Organisationen har som mål att stärka sjuksköterskans roll i alla länder och samarbetar nära med Världshälsoorganisationen, WHO.
  • Fler än 130 länder är medlemmar i ICN.
  • I Sverige delar Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening på medlemskapet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida