Svensk sjuksköterska får prestigefyllt internationellt pris

Sjuksköterskan Anneli Eriksson får den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s och Florence Nightingale-fondens ?International Achievement Award? för 2007. Motiveringen är att hon sedan början av sin karriär som sjuksköterska har arbetat med att ge utsatta människors vård över hela världen.

Anneli Eriksson är narkossjuksköterska och ordförande i den svenska sektionen av Läkare utan gränser. Hon säger att hon kanske är lite förlägen, men mest hedrad och glad.

– Jag ser det här som ett erkännande av hur viktigt sjuksköterskors arbete med humanitärt medicinska insatser är, säger hon.

Hoppas på mer uppmärksamhet

Anneli Eriksson hoppas att priset ska bidra till att sjuksköterskornas arbete inom Läkare utan gränser uppmärksammas mer.

? Det är faktiskt fler sjuksköterskor än läkare som skickas ut på uppdrag runt om i världen. Där ansvarar de för kliniskt arbete, utbildning och kontakter med den lokala sjukvårdspersonalen. Många har också ett övergripande ansvar för koordineringen av arbetet i fält, säger hon.

Första sjuksköterskan på posten

Anneli Eriksson är den första sjuksköterskan som valts som ordförande för svenska Läkare utan gränser. Men det är inte helt ovanligt. Av de 19 sektioner som finns i världen har fyra eller fem en sjuksköterska som ordförande.

Hon är narkossjuksköterska och har sedan 1995 varvat arbete inom den svenska vården med fältuppdrag för Läkare utan gränser i Niger, Tjetjenien, Burundi, Sierra Leone och Östtimor. Just nu studerar hon mänskliga rättigheter och internationell hälsa på heltid  men hoppas kunna komma i väg på kortare uppdrag utomlands. Dessutom tar uppdraget i Läkare utan gränser en hel del tid.

”Kompetent person”

? Anneli Eriksson är en mycket kompetent person som verkligen brinner för sitt uppdrag, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund. Hon är djupt engagerad för mänskliga rättigheter och har arbetat aktivt som sjuksköterska i flera av världens oroshärdar. Det är mycket glädjande att hon nu uppmärksammas för sitt arbete.

Det var Vårdförbundet som nominerade Anneli Eriksson till priset.

Priset delas ut vartannat år i samband med ICN:s kongress eller mellankongress. Anneli Eriksson åker till Japan i slutet av maj för att ta emot priset. Hon kommer också att hålla en föreläsning i samband med prisutdelningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida