Norden i topp

Svenskarna lyckligare än förra året

Svenskarna lyckligare än förra året
Sverige ligger lägre än de andra skandinaviska länderna på topplistan. Bild: Mostphotos

Sverige har klättrat ett steg upp till nionde plats på listan över världens lyckligaste folk. Men gladast av alla är - finnarna! Tätt följda av norrmän och danskar. 

Sveriges nionde placering, efter att ha tagit sig förbi Australien, är ändå låg jämfört med de andra skandinaviska länderna som har alla topplaceringar. Tätt följda av Nederländerna och Kanada.

Det visar The world happiness report 2018 som sammanställs av ett FN-organ för hållbar utveckling, SDSN. Rapporten presenterades i veckan i Vatikanen.

USA sjönk i rankingen

Rapporten rankar 156 länder utifrån befolkningens nivå av lycka. På förra årets lista låg Sverige på tionde plats, men har nu klättrat förbi Australien. USA sjönk fyra placeringar ned till 18:e plats.

Årets rapport har också vägt in immigranters upplevelse av lycka. Data för 117 länder fanns då tillgänglig.

– Det mest slående fyndet i rapporten är det anmärkningsvärda sambandet mellan lycka hos immigranter och de som är födda i landet de kommit till, säger John Helliwell, professor emeritus vid University of British Columbia, som varit en av redaktörerna för rapporten.

Följs åt

De immigranter som kommer till länder med större mått av lycka, vinner på det, men de som kommer till länder där nivån är lägre än i ursprungslandet förlorar på det.

De tio länder som ligger högst i lyckorapporten är också de länder som rankas högst vad gäller immigranters lycka.

1. Finland
2. Norge
3. Danmark
4. Island
5. Schweiz
6. Nederländerna
7. Kanada
8. Nya Zeeland
9. Sverige
10. Australien

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida