Svenska organisationer i beredskap efter jordbävningen i Indonesien

Både Svenska Röda korset och Myndigheten för samhällskydd och beredskap följer utvecklingen noga och är beredda att hjälpa till om det behövs efter att en tsunamivarning utfärdats i Indonesien, Thailand, Indien och Sri Lanka.

Den kraftiga jordbävning inträffade i förmiddags svensk tid nära provinsen Aceh i Indonesien.

– Vi följer utvecklingen noga. I nuläget är det det indonesiska Röda korset som gör det som behöver göras. Går de ut med en internationell vädjan så hjälper vi förstås till, berättar Maud Fröberg på Röda korset.

Också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer händelseutvecklingen genom sina informationskanaler. MSB har utbildat folk som kan hjälpa till med logistik, viss sjukvård och psykosocialt stöd. De är beredda att åka inom några timmar om UD kallar. Skulle det behövas kan MSB ha många på plats inom ett dygn.

Lugnt för tillfället

– De senaste timmarna har det dock inte hänt något alarmerande. Vi har bekräftade uppgifter på att vågor på en meter nu nått kusten, så just nu verkar det inte vara någon fara, säger Per Larsson på MSD:s presstjänst.

Jordbävningen inträffade i förmiddags cirka 10.40 (svensk tid) 42 mil från storstaden Banda Aceh i Indonesien. Skalvet mätte 8,7 på Richterskalan.

Det följdes av flera efterskalv och vid ettiden kom ännu ett kraftigt skalv med magnituden 8,6. Skakningarna ska ha känts i både Singapore, Thailand och södra Indien.

Höga vågor

Över fem meter höga vågor har rapporterats.

De varningssystem som byggdes upp efter tsunamin i december 2004 verkar ha fungerat och människorna har hunnit sätta sig i säkerhet.

Vingresor har 1 700 resenärer i Phuket, Apollo 212 i hela södra Thailand, Fritidsresor 1 122  i Thailand varav drygt hundra i det drabbade området, rapporterar Aftonbladet.

Jordbävningen utanför Sumatra i Indonesien i december 2004 hade en en magnitud på 9,1 på Richterskalan.  Den enorma tsunami som den orsakade tog uppskattningsvis cirka 300 000 människors liv.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida