Jämställdhet

Sverige toppar europalista över jämställdhet

Sverige toppar europalista över jämställdhet
Även om Sverige rankas högst i EU är det fortfarande långt kvar till jämställdhet mellan kvinnor och män i många europeiska länder. Bild: Mostphotos

Sverige placerar sig på förstaplats i EU:s jämställdhetsindex för 2017, framför länder som Danmark, Finland och Nederländerna.

11 oktober 2017

Nyheten presenterades i Bryssel i dag under en konferens arrangerad av europeiska jämställdhetsinstitutet European Institute for Gender Equality (EIGE).

Institutets jämställdhetsindex mäter utvecklingen inom jämställdhetsområdet över en tioårsperiod mellan åren 2005 och 2015. Indexet mäter utvecklingen fördelat över sex områden: arbetsmarknad, hälsa, tid, ekonomi, utbildning och makt.

En långsam process

Jämställdhetsindexet visar att processen mot jämställdhet i EU generellt går långsamt. Som mest kan ett land rankas som 100 i indexet, och EU-snittet landar på 66,2. Sverige får 82,6 poäng, och toppar därmed listan. Längst ner på listan hamnar Grekland, Ungern och Slovakien.

– Sveriges topplacering i EU:s jämställdhetsindex visar att systematiskt jämställdhetsarbete lönar sig, även om resultatet inte betyder att vi kan nöja oss. Regeringen har satt upp ett mål om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv, och där är vi inte än. Däremot bekräftar indexet att det vi gör är rätt, och jag ser fram emot det fortsatta arbetet, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmedelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida