Svininfluensan nu fullskalig pandemi

Den så kallade svininfluensan är nu en fullskalig pandemi. I eftermiddags höjde WHO pandeminivån till fas sex, den högsta. Vaccintillverkningen startar direkt och samhällsviktiga funktioner uppmanas till beredskap.

Trots att influensa A (H1N1) nu ligger på den högsta pandeminivån, är läget inte alarmerande enligt regeringen.
– WHO:s uppgradering kommer inte att påverka vårt arbete nämnvärt, regering och myndigheter fortsätter det arbete de har gjort de senaste månaderna, sade äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) vid en snabbt inkallad presskonferens i dag.

Vaccin tillverkas

Rent praktiskt innebär WHO:s beslut för Sveriges del att vaccintillverkningen av 18 miljoner doser startar omedelbart. Det kommer att ta 12-16 veckor att framställa det beställda vaccinet, doserna ska sedan levereras varje vecka i 3-6 månader.

Inga reserestriktioner

WHO har inte kommit med några rekommendationer om att stänga gränser eller begränsa resandet, sade Maria Larsson och konstaterade att smittan redan är så spridd i världen att det inte skulle ha någon effekt.

– Dessutom tycks den här influensan, efter vad vi hittills sett, till och med vara lite mildare än de varianter vi brukar ha, sade Johan Carlson, tillträdande generaldirektör för Smittskyddsinstitutet (SMI) på presskonferensen.

19 svenska fall

Hittills har 19 fall av influensa konstaterats i Sverige, varav 4 blev smittade utan att ha varit utomlands. Totalt har 1045 personer testats.

– Om influensan ökar i omfattning kommer vi inte att fortsätta smittspårning av enskilda utan förlita oss på sjukskrivningsfrekvens och rapporter från doktorer som vi redan kontrakterat för att rapportera, sade Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Ökad smittspridning i höst

Johan Carlsson underströk att Sverige har ett gynnsamt läge, det är sommar med skollov och semestertider vilket innebär att människor inte är inpå varandra lika mycket som annars under året. Han gissade på en ökad smittspridning i höst, en smittspridning som kan komma snabbt.

– Viktiga verksamheter behöver se över sina planer så att man kan garantera el, vatten, värme och vårdförsörjning. Vi kan förvänta oss att många kommer att vara borta från sina arbetsplatser i höst, betonade Anders Tegnell.

Nära samarbete med EU och WHO

Socialstyrelsen fortsätter sitt arbete med att utveckla rekommendationer och sprida information och har dagliga telefonkontakter med sina europeiska kolleger för att samordna resurserna.

– Regeringen har ett nära samarbete med EU och WHO och den europeiska smittskyddseneheten här i Stockholm. Trots att vi inte har övertagit EU-ordförandeskapet ännu har vi redan börjat arbetet. I början av juli kommer vi att hålla ett expertmöte i Jönköping och dagarna efter hålls ett informellt ministermöte, också det i Jönköping, sade Maria Larsson.

Skolor stängs

I tyska Düsseldorf har en skola stängts efter att 27 elever smittats. I Hongkong har alla lågstadieskolor och daghem stängts i två veckor på grund av smittan, rapporterar Sveriges Radio. I Sverige finns ännu så länge inga planer på att stänga skolor.

Influensa H1N1 har konstaterats i 74 länder, 27 700 människor har smittats varav 141 har dött.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida