Världens sjuksköterskor protesterar mot domen i Bahrain

Världens sjuksköterskor protesterar mot domen i Bahrain
– Det som händer i Bahrain är ett hot mot världens sjukvårdspersonal och deras möjligheter att utföra sina yrken, säger Åsa Andersson, kanslichef på SSF, om domen mot ordföranden i Bahrain.

Den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN har skickat ett protestbrev till regimen i Bahrain, där bland andra ordföranden för sjuksköterskorna riskerar 15 års fängelse för att ha vårdat skadade rebeller. Men det behövs protester från fler än ICN, anser kanslichefen på Svensk sjuksköterskeförening. (UPPDATERAD 2011-10-03, 10.08)

Amnesty international har vid ett flertal tillfällen protesterat mot att sjukvårdspersonal i Bahrain riskerar långa fängelsestraff för att de har gett rebeller sjukhusvård. Organisationen protesterar också mot att läkare och sjuksköterskor har ställts inför en militärdomstol i stället för en civil domstol.

Som Vårdfokus skrev i förra veckan har har ordföranden för sjuksköterskornas fackförening i Bahrain efter en kort och summarisk rättegång nu dömts för att ha stöttat rebellernas försök att störta regeringen. För detta riskerar hon 15 års fängelse.

ICN protesterar igen

I fredags kom den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN med ett uttalande och ett protestbrev till myndigheterna i Bahrain. Samtidigt vädjar ICN  till alla sina  medlemsorganisationer att göra detsamma.

Det blir  andra gången som ICN protesterar mot Bahrain. Förra gången var i samband med ICN-kongressen på Malta i maj i år, när det blev känt för omvärlden att vårdpersonal hade fängslats.

SSF på gång med protest

SSF, Svensk sjuksköterskeförening, är tillsammans med Vårdförbundet medlemmar i ICN.  SSF:s styrelse kommer att så snart som möjligt formulera en ny egen protest, enligt kanslichefen Åsa Andersson.

– Nu bör alla länders sjuksköterskor protestera kraftigt. Och inte bara sjuksköterskor eftersom det här är en viktig principfråga för alla vårdprofessioner. Vi ger vård till alla som behöver – oavsett poltitiskt uppfattning eller annat. Det som sker i Bahrain är ett hot mot all sjukvårdspersonals möjlighet att utföra sina yrken, säger hon.

Vårdförbundet tror på trycket från ICN

Vårdförbundet har inte formulerat något eget uttalande än.

– Jag tror det är viktigt att världens sjuksköterskor går samman för att det ska blir mer tryck i protesten. Men det är möjligt att vi också bör lämna in en enskild protest. Det ska vi ta ställning till, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida