Värmland. Åker från Norge till Sverige för att jobba

Nyutbildade norska röntgensjuksköterskor har svårt att få jobb hemma men välkomnas på värmländska sjukhus.

4 december 2008

Arbetsmarknad: Norge har i åtskilliga år varit ett alternativ när det gäller att söka jobb för sjuksköterskor i Värmland. Nu är det tvärtom när det gäller röntgensjuksköterskor. Nio röntgensjuksköterskor från Norge (radiografer heter de där) arbetar sedan i somras i Karlstad och Arvika.

Landstinget har nått dem via annonsering men man har också kontakter med en av utbildningarna i Norge.

– Det är svårt att få arbete som nyutbildad radiograf på hemorten i Norge, säger Arnfinn Furdal som har arbetat på röntgenavdelningen i Arvika sedan i augusti.

Här får han också göra mer kvalificerade arbetsuppgifter.

För tillfället anser landstinget i Värmland att man klarar bemanningen av röntgensjuksköterskor men om några år väntar stora pensionsavgångar så det kan bli aktuellt med fler rekryteringar över gränsen.

Den närmaste svenska utbildning för röntgensjuksköterskor finns i Örebro.

– Vi är måna om att få hit praktikanter från utbildningen och vi försöker också arbeta med gymnasieskolornas och grundskolornas studie- och yrkesvägledare, säger Agneta Qvist på landstingets personalstab.

Men löneläget i Värmland är inte det bästa. De norska röntgensjuksköterskorna erbjuds 21 000 kronor i ingångslön i Värmland. I Norge skulle de ha fått motsvarande 27 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida