App påminner tjejer om HPV-vaccination

App påminner tjejer om HPV-vaccination
Landstinget i Östergötland lanserar en ny telefonapp som ska motivera unga tjejer att vaccinera sig för livmodershalscancer. Foto: Landstinget i Östergötland

Landstinget i Östergötland släpper en app som riktar sig till tjejer födda mellan 1993 och 1998 och som ännu inte vaccinerat sig mot livmoderhalscancer. HPV-appen svarar på de vanligaste frågorna, ger bokningskontakter samt påminner om spruta två och tre.

19 november 2012

Arbetet med appen har pågått sedan i somras och bygger på information från åtta unga tjejer på en gymnasieskola i Östergötland. Ett av önskemålen var att informationen skulle vara lättillgänglig via en telefon-app eller på något av de sociala medierna.

– Om informationen bara är ett klick bort kan det locka fler att ta del av den, säger Anders Ehinger, projektledare och initiativtagare till appen.

Appen innehåller svar på en rad frågor. Bland annat bemöter den de vanligaste myterna kring vaccination, till exempel att det inte är någon idé att vaccinera sig efter sex eller att man kan få cancer av att vaccinera sig.

I appen finns också kontaktuppgifter för att boka tid, ett quiz samt en informationsfilm om vaccinering.

En påminnelsefunktion finns också för de som redan tagit sin första spruta och som ska komma ihåg vaccination två och tre.

För att marknadsföra appen kommer den att synas i bioreklam, i annonser och på webben.

HPV-appen fungerar över hela landet och kan gratis laddas ner till såväl Androidtelefoner som Iphone.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida