Christian startar nätverk för manliga sjuksköterskor

Christian startar nätverk för manliga sjuksköterskor
Christian Farman, initiativtagare till Facebookgruppen Male Nurses Sweden.

Jämställdhet, arbetsmiljö och fackliga frågor. Det är några av de saker som sjuksköterskan Christian Farman hoppas ska diskuteras i den nystartade Facebookgruppen Male Nurses Sweden som riktar sig till manliga sjuksköterskor.

­­­­­– Det finns ett jättesug efter den här typen av nätverk, säger Christian Farman som till vardags är sjuksköterska inom Jönköpings landsting

Han har länge saknat en plattform för manliga sjuksköterskor. Därför beslutade han sig för att starta Facebookgruppen Male Nurses Sweden. Ett par dagar efter starten har gruppen redan fått mer än 150 medlemmar.

– Målet är att vi ska kunna utbyta erfarenheter från arbetsplasterna, men även att få ut information från Vårdförbundet, säger Christian Farman.

Än så länge består nätverket endast av Facebookgruppen. Men på sikt är det inte otänkbart att Male Nurses Sweden växer till en mer formell organisation.

– Det finns ingen plan för något annat i dagsläget, men längre fram tror jag det finns stor potential för olika former av påverkansarbete. Det är många som skrivit till mig privat och sagt att de vill hjälpa till, säger Christian Farman.

Varför behövs det ett nätverk för manliga sjuksköterskor?

– Min bild är att det står tämligen still när det gäller rekryteringen av manliga sjuksköterskor till vården. Detta samtidigt som man inom industrin, armén och på andra mansdominerade arbetsplatser länge har jobbat aktivt för att öka andelen kvinnor. Med den utgångspunkten tycker jag att det finns mycket att diskutera i ett sådant här nätverk.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida