it i vården

Ny app ska hjälpa patienter med kronisk tarmsjukdom

Ny app ska hjälpa patienter med kronisk tarmsjukdom
Med den nya appen ska patienter med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, kunna rapportera in sina provsvar till sjukhuset. Arkivbild: Mostphotos

Inom kort ska patienter med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, själva kunna kontrollera sin avföring med hjälp av en app i mobilen.

Västra Götalandsregionen är först i landet med att introducera självtestet för patienter med IBD. Med den nya appen, som bland annat testats på Södra Älvsborgs sjukhus, kan patienterna direkt se resultatet av avföringsprovet.

IBD är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom där tarmarna blir inflammerade i perioder. I dag lever ungefär 70 000 personer i Sverige med sjukdomen.

För att kunna ge rätt omhändertagande och medicinering behövs kunskap om graden av inflammation i tarmen. Det fås genom att mäta en inflammationsmarkör i avföringen och skatta patientens symtom och livskvalitet.

Tidigare har patienterna varit tvungna att ta sig till sjukhuset för att lämna avföringsprov. I fortsättningen kan de ta det hemma, läsa av det med mobiltelefonen och skicka svaret direkt till mag- och tarmmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida