e-hälsa

Framtidens sjukhus presenteras på årets it-mässa för vården

Framtidens sjukhus presenteras på årets it-mässa för vården
Idén kommer från USA, där Intelligent hospital pavillion visades på en it-mässa i Las Vegas i våras.

I dag öppnar den stora vård-it-mässan Vitalis som varje år lockar tusentals besökare från hela Norden. I år kommer de bland annat att kunna kliva in i framtidens intelligenta sjukhus där läkare och sjuksköterskor tar hand om patienter med supersmarta lösningar.

Intelligent hospital pavillion, som det smarta sjukhuset kallas, presenteras som en slags teater där olika scenarier spelas upp för besökarna fyra gånger i timmen under mässans tre dagar, 25-27 april.

Besökarna förs in i ett akutmottagningsrum som byggs upp på golvet inne på Svenska mässan i Göteborg. Väl där kommer de att få se riktiga läkare och sjuksköterskor vårda skådespelare som spelar patienter med olika fingerade sjukdomar. Personalen visar hur de med hjälp av olika digitala lösningar kan arbeta smartare, effektivare och säkrare än i dagens sjukvård.

Bäst i världen

Under Vitalis första dag kommer sjukvårdsministern Gabriel Wikström att tala. Han ska bland annat berätta vad regeringen gör för att uppnå visionen om att Sverige fram till 2025 ska bli bäst i världen på att nyttja digitaliseringens möjligheter för hälsa och välfärd.

Gabriel Wikström kommer även att dela ut det nyinstiftade priset e-health award till den för närvarande bästa innovationen inom digital hälsa i Sverige.

Större än tidigare

Under de tre dagar som mässan pågår ges inte mindre än 180 föreläsningar, varav flera hålls av olika internationella talare.

Året utställning är större än tidigare, 178 utställare finns på plats, mot 118 förra året. Bland annat kommer ett taiwanesiskt företag att presentera olika digitala lösningar för äldreomsorgen och hemsjukvården.

För den som vill veta hur olika typer av hälsorobotar kan hjälpa till i vården finns ett speciellt utställningsområde som fokuserar på just detta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida