Gemensam journal kan röja sekretessen

Gemensam journal kan röja sekretessen
Det gemensamma journalsystemet i Dalarna riskerar att röja vilka som besökt ungdomsmottagningen. Foto: Mostphotos

Barnmorskor i Dalarna har börjat dokumentera på papper i stället för i datorn. Allt för att skydda de tjejer och killar som besöker ungdomsmottagningen.

Vanligtvis är det olika journalsystem som orsakar problem i vården. Men på ungdomsmottagningarna i Dalarna är det landstingets gemensamma journal som ställer till det eftersom den riskerar att avslöja vilka tjejer och killar som har gjort besök. Det rapporterar lokaltidningen Mitt Dalarna.

Om föräldrarna till exempel följer med sin tonåring med urinvägsinfektion till läkaren på vårdcentralen, kanske läkaren ställer en obetänksam fråga om besöket på ungdomsmottagningen. Då är skadan redan skedd, menar barnmorskorna, även om journalanteckningarna är skyddade.

För att skydda ungdomarna har personalen på ungdomsmottagningarna börjat dokumentera besöken på papper i stället för i datorn. Samtidigt pågår en översyn av konsekvenserna av det nya journalsystemet och barnmorskornas förhoppning är ett eget journalsystem som ingen annan har tillgång till.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida