Hiv-smittade vill bryta tystnaden

Hiv-smittade vill bryta tystnaden

Nu kan du skaffa en vän med hiv på Facebook. Arkivbild: Colourbox

Inför Världsaidsdagen på torsdag söker tre svenskar med hiv nya vänner på Facebook — en kampanj för att få fler hiv-smittade att våga prata öppet om sin tabubelagda sjukdom.

Toni Ros, som jobbar inom vården i Stockholm, föddes med hiv. Joakim Jonsson, Malmöbo med jobb som kostymtekniker på Malmöoperan, har varit smittad i sex år. Marianne Söderqvist har inte själv sjukdomen, men har växt upp med en mamma med hiv.

På sina facebooksidor svarar de på frågor och skriver de om tystnaden kring sjukdomen, myter och fördomar. Men också om möjligheten att som hiv-smittad kunna leva ett nästan vanligt liv i dag, tack vare moderna bromsmediciner.

Vi och dom

Det är Smittskyddsinstitutet och Hiv-Sverige, en organisation som företräder svenskar med hiv, som står bakom kampanjen.

– Det är modigt av de här tre personerna att kliva fram på det här sättet. Samtidigt behövs just det för att minska rädslan, ta bort känslan av vi och dom och för att öka kunskapen kring hiv, säger Monica Ideström, enhetschef vid Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande.

Få vågar berätta

Det är snart 30 år sedan första fallet av aids rapporterades i Sverige. Trots att sjukdomen inte längre behöver ha dödlig utgång sprider den fortfarande mycket rädsla och fördomar. Få smittade berättar att de lever med hiv. Skammen finns där, liksom rädsla för ensamhet, diskriminering och stigmatisering.

Tystnaden kring hiv leder inte bara till fortsatta fördomar och diskriminering utan kan enligt Smittskyddsinstitutet också riskera att fler smittas när människor har svårt att prata om sjukdomen.

Ett vanligt liv

”Jag har personligen inga större problem med att leva med hiv. Det har blivit en vana att ta medicinerna och jag har inga biverkningar. Det kan ibland vara lite svårt i dating-situationer, men även det går rätt bra”, skriver Joakim Jonsson på sin facebook-sida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida